Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

470 timer før det braker løs sitter man med en urolig og spent mage -Historisk toppserie hvor det aldri har vært færre spillere

/
/
/
740 Views

20 dager, eller nærmere bestemt 470 timer før Toppserien starter, så skal man ha fulgt meget godt med de tolv lagene og foreløpig 238 utøverne, for å kunne evaluere, eller mene noe om hvem som er favoritter eller ikke. Og nettopp «kun 238 spillere» så langt, er rekord i nyere tid, hvor enkelte spillertropper aldri har vært mindre. For 4-5 år siden var man oppe i nærmere 280 spillere, og bare siden i fjor har nesten et hel spillertropp forsvunnet. Jeg har sett lagene gjennom vinteren, noen opp til flere ganger, og jeg har fått sett nesten alle de nye spillerne, og prøvd å bli klokere på det lille jeg kan om sporten gjennom vintermånedene- men det har ikke vært enkelt.

Oda Fugelsnes etterhvert en ringrev i toppfotballen hos Ørn, her i duell med en kommende spiller i Elise Isolde Stenevik hos Arna Bjørnar(foto Arna Bjørnar)

Hvordan har magasinet funnet grunnlaget for en kommende evaluering av Toppserien? 

Som sagt, det er så å si umulig i første omgang å tippe, uansett om man har sett noen lag spille eller ikke. Har man sett alle lagene som jeg har gjort, utenom Klepp -så er ei heller jeg så mye klokere på styrkeforholdet blant mange av lagene. I alfabetisk rekkefølge har jeg sett følgende lag antall ganger denne vinteren: Arna Bjørnar 2, Avaldsnes 3, Grand 3, Klepp (ingen), Kolbotn 2, Lsk 3, Medkila 2, Røa 3, Sandviken 2, Stabæk 3, Trondheims Ørn 2, Vålerenga 3. Dette er grunnlaget for min vurdering av toppserien før den begynner, i tillegg skal jeg se Lsk mot Stabæk live kommende lørdag, og Vålerenga mot Kolbotn, live, søndag den 9.april.

Gjør det ikke enklere….

  • -når man noen ganger får lagoppstillinger med kun fornavn på de 11 som starter, eller ikke noe lag i det hele tatt. Men for det meste har dette gått bra i vinter, men så kommer en annen utfordring -man må finne ut hvem som er hvem, om ikke lagene har satt opp nummer på ryggen til spillerne på lagoppstillingen. Om ikke så må man med 146 nye bevegelser(spillere) og overganger før sesongen braker løs, begynne å lete den tid man har før kampen, eller under kampen på hvem som er hvem ute på banen av de nye, og med 0ver 55 % nytt, er det en kamp i seg selv.
  • Nå kjenner jeg heldigvis de fleste spillerne av utseende eller på løpesettet, men med mange nye spellere, eller filming slik at utøverne blir som små maur ute på et stort område, så er det jammen meg ikke enkelt å gjøre seg opp en mening om 12 lag og nærmere 240 utøvere-prøv selv!
  • Røa spissen Lisa Marie Karlseng Utland setter her inn 2-0 mot Vålerenga i tirsdagnes treningskamp, som endte med 3-1 til hjemmelaget. Utland er en av ytterst få spisser med ekstrem spisskompetanse i årets toppserie, og det kan være en av mange årsaker til at Røa kan gi flere en «ørefik» i år!(foto Røa)

Men mange, eller enkelt og greit de fleste i Toppserien har en vei å gå, om de skal nå ut til det «kresne» publikum og trekke til seg nye publikummere, for det trenger man. Lagoppstillinger før kamp bør være en selvfølge i toppidretten om man vil ha oppmerksomhet.

Men flere klubber skal ha mer og mer ros også. For sjelden har så mange kamper blitt filmet som i vinter, på klubbers egne tiltak, og det takker undertegnede for med en å ta av seg hatten, noe jeg også vet flere med meg er svært glade og takknemmelige for.

Hvordan blir så Toppserien denne sesongen

Et utrolig vanskelig spørsmål, noe man også så som en urørt natur rundt juletider, med 12 ulike klubber hvor skilnaden var liten. Etter vinterens kamper er man tvert om blitt enda mindre klok -utrolig mange uavgjorte kamper mellom toppserieklubbene, der antatte svakere lag slår antatte topplag, og vi «besserwissere» sitter igjen som spørsmålstegn, mange spørsmålstegn?

Hvem tar medaljer, hvem vinner serien, hvem blir blant de 6.beste, og hvem rykker ned og havner på kvalik plass? Ja jeg spør deg som dere spør meg, jeg har store problemer med å greie å bestemme meg. Og det selv etter flere hundre timer, med lesing, titting, bedømming og «samtaler med Messi», er jeg nesten like klok som rundt juletider. Dette i fare for å ha studert meg dum også selvsagt.

Men litt har man da tross alt fått med seg, og jeg må velge mellom det jeg selv har opplevd, og ikke la meg blende av hva klubber, eller andre kvalifiserte «bedrevitere» har å mene. Mitt grunnlag får være de kampene jeg har sett, og det grunnlaget er som nevnt at «bokstav trykkeren» har sett alle klubbene i minst 2 kamper i vinter. Men dessverre, Klepp, som har kun en kamp mot Amazon så langt, før de møter Avaldsnes før seriestart har jeg ikke sett, å må bruke magefølelse og telefoner til de som har sett laget i aksjon.

Ifjor var Tone Pirisi mer en ballhenter og innbytter for Kolbotn. I år kan hun bli en viktig brikke, skal man tro vinterens kamper, fra Oppegård(Foto Østlandets Blad)

Fire har blitt til fem

Tidligere i vinter satt jeg med en følelse av at det skulle stå mellom fire lag, når det gjaldt gull og medaljer. Alfabetisk så har jeg sett at Avaldsnes, Lsk, Stabæk og Vålerenga virker som bedre en de åtte andre. Og det tror jeg fortsatt på, noe jeg ser nærmere på når jeg vurderer lagene nærmere. Dette er basert på flere ting, treningskampene, spillermateriellet, bredden og hvordan klubbene drives, men først og fremst det første og selve fotballen.

Men skal man nettopp ta treningskampene til grunn, med så mange «U-er på kupongen», og at alle slår alle så er jeg ikke så mye klokere. Og de fire lagene har i vinter nesten blitt til fem lag. Jeg kan ikke undervurdere Røa lenger, og det henger sammen med først at de har slått to av gullfavorittene og spilt uavgjort mot en. De viser igjen taktiske egenskaper uten å spille festfotball, og de har noen gode nøkkelspillere fremover. Dessuten har de elsk og hat mannen Nordby på benken som kan vinne en fotballkamp med 10-90 % i ballinnhav. Røa må regnes med, og vi må ikke la oss lure som i 2015, da mange tippet dem langt ned…og vi husker hvordan det gikk.

Kolbotn har flere spillere på U-landslagene, sliter noe med skader, men det gjør alle lag før seriestart. Men de er en liten joker. Kan slå alle, og tape for alle, og har to-tre av våre mest spennende spillere i Toppserien.

Arna Bjørnar her med kaptein Stenevik(den eldste), skal ikke undervurderes. De har spilt småpent til tider og en fotball jeg elsker-men er det nok?(foto Arna Bjørnar)

Arna Bjørnar er en av klubbene bak favorittene som jeg har latt meg bli litt småforelska i. De er på langt nær levnet noen plass i toppen, men de spiller en hurtig, fremover rettet fotball med unge tekniske spillere som har fart i bena og som går rett på mål. Ikke undervurder Naalsund, Fletcher, Eikeland og co i 2017, da går man fort på en smell.

Sandviken ser solide ut, og skal forsvare en solid plassering i fjor, Klepp vet vi har nesten et helt nytt lag, med tre aktuelle for a-landslaget og nye utlendinger, en outsider selv om de har vært som gamle Øst-Tyskland i vinter, usynlig og lite å få vite. Samtidig har Ørn mange kvaliteter og kan også med tidenes jevneste toppserie slå alle andre lag. Det samme kan Medkila og Grand Bodø, men jeg blir overrasket hvis de to lagene fra Nord Norge blir å se topp seks. Men få eller ingen lag vil komme til å dra fra Nordlandshallen eller Harstad, uten å få skrammer- der kommer skrell, bare vent!

Her er oversikten over antall spillere i troppene og med snitt alder. Hvem er eldst, yngst mm:

En bønn

Jeg har i mail til alle klubbene send forespørsel om fulle tropper, med navn, alder og posisjon. Jeg har fått svar fra tre klubber så langt. Dette letter arbeidet om dere ønsker å bli vurdert, eller omtalt før og etter kamper. Å sitte å se en kamp på La Manga, for eksempel, med en lagoppstilling med fem-seks nye spillere uten å vite nummer på ryggen, er ikke så enkelt. Prøv selv når du skal gjøre dette med 12 lag.

Dette også for at spillere, og ikke minst nye eller unge spillere, som kan få en artikkel om seg selv, og fotballnorge kan bli mer kjent med både spiller og klubb- verre er det ikke å nå ut til publiken, på en enkel måte! Kan det være så vanskelig, det skal være forskjell på bredde og toppidrett!

Spennende

Det har vært hektiske dager med mye flott og artig fotball, og nå ser man frem til seriestart. Før den tid spilles fortsatt noen treningskamper, A-landslaget skal spille mot Sveits og J19 skal ut i kvalifisering. La oss håpe at landslagene ikke knekker overskuddet til toppseriespillerne før de starter vårens vakreste eventyr.

Planen er at lørdag den 8.april, så setter undertegnede og Rune Julsvik oss ned foran tv kameraet, og skal diskutere, kommentere og evaluere den kommende sesongen. Dette blir sendt ut og publisert uken før seriestart og i påsken, er planen.

Jan Reidar, 29.03.17

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest