Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Årets forsvarsspillere/stoppere i Toppserien og sesongen 2016!

/
/
/
291 Views

Kvinnefotballmagasinet er like tidlig ute som butikkene er med julebrusen, og har begynt å se på hvilke spillere som har utmerket seg denne sesongen. Det er kun tre kamper igjen av 22 serie og cupkamper, og da har man fått tydelige svar på hvem som har hatt det ekstra ordinære denne sesongen.

Jeg starter opp med bakfra på banen og begynner med hvilke forsvarspillere og stoppere som jeg syntes bør få ekstra oppmerksomhet for innsatsen denne sesongen. Det er fire spillere som gjerne kunne spilt i samme posisjon og med samme oppgaver, men gjør det naturlignok ikke. Det er også spillere jeg blir meget overrasket over, om de ikke kommer med i andres kåringer denne sesongen, om man har fulgt godt med, og har noen referanser på hvordan man «spell ball», oppe i ura vår.

For å se på forsvarspillere, så er man nødt til å se på det de faktisk gjør, forsvarer seg. Dermed er det få av Lsk og Avaldsnes spillere med i disse posisjonene, siden man ikke har sett hva de står for, i kamper som et forsvarende lag, der de oftest har hatt rolige dager. Spillende og sterke offensive backer som Moe Wold og en Sandvei, en høyreist stopper i Andreia ville naturlig nok komme på årets lag hos mange. Men forsvarsmessig vet vi lite hva de står for her hjemme, og derfor har jeg valgt meg typer som ofte har måtte stå frem som forsvarere i lufta, langs bakken, duellstyrken og fart. Jeg vil også se på vinger, backvinger eller backer om man vil, i en egen sak.

 

stabaek-stine-reinas_34m85qk2lkq119y9i2kkq17qp
Reiås her i duell med Norges beste spiss Isabell Herlovsen(foto Stabæk)

Stine Reinås, Stabæk

-er utvilsom en av mine favoritter i år, når jeg skal ta tøffe valg med å plukke ut kun fire av 40-45 forsvarspillere. Da skjønner dere å vanskelig det er, men dette er utfra de godt over 100 kampene jeg mer eller mindre har sett i år fra alle lag på tv, live, referanser fra La Manga mm -så jeg føler meg trygg på spillerne jeg trekker frem, men skulle bare hatt muligheten til å dra frem flere.

Den høyreiste stopperen fra Sogndal, som nå spiller i Stabæk har hatt en sterk sesong. Jeg skrev allerede tidlig om henne i sesongen og hun har bare vokst seg utover, og fikk også etterhvert sjansen på A-landslaget, noe jeg etterlyste lenge før uttaket.

Hun er av de raskeste stopperne vi har, hun er en klok leser av spillet som er viktig i hennes posisjon, og hun har bra hode styrke. Hun har etterhvert også plukket av seg noen grove feil, hun kunne gjøre i enkelte kamper før, og de ser vi ikke lenger. Hun har vært toneangivende i laget som fort tar bronsen i år, og ser ut som avtageren til Trine Rønning i fremtiden.

Må også legge til at laget kun har sluppet inn 13 mål så langt, og dette har Reinås en megestor del av æren for.

Reinås har startet 18 av 19 seriekamper i år og har 1620 minutter spilletid i Toppserien

stabaek-250023037
Fortjent plass i A-landslagstroppen nå, Stine Reinås(foto NFF)

Gunhild Herregården

-er den andre av fire stoppere som jeg har funnet verdig en plass i posisjonen der man skal «stoppe» motstanderen og forsvare seg.

Gunhild er kun 27 år, og har i flere år markert seg som en stor stopper i Norge. Nesten rart at hun ikke har fått, eller får sjansen hos Norge, etter sine prestasjoner. Etter min smak og vurdering noe av det beste vi har i Norge i den posisjonen. Meget sterk i lufta, er posisjonsmart og leser spillet godt, i tillegg til at hun har en meget god pasningsfot. Nå ser jeg mest på forsvarsbiten, men vi vet også at Herregården har scoret noen vakre mål i år.

Hun er lederen, har glimtet, men det viktigste av alt hennes ærgjerrighet smitter på Røas forsvarspill, og det har hjulpet klubben godt i år, tross at de har variert en del.

Herregården har startet samtlige kamper i år og har spilt samtlige 1710 minutter, i Toppserien.

roa-gunhild-hopper
Gånhild, ikke bare smiler og hopper, hun kan også spell fotball.(foto Røa)

Ina Gausdal

– En spiller jeg ikke kommer utenom i dette feltet, der Kolbotn stopperen har hatt en stor sesong på et noe ujevnt Kolbotn, som tross alt gjør en sterk sesong. Gausdal har sammen med Liane på backen, nesten stengt høyresiden i år, og det er ikke tilfeldig at fjorårets to beste i følge ØB, også i år topper spillerbørsen til avisen.

Gausdal har sin store styrke på hode, der hun mange ganger og ofte har hindret mål for motstanderen inne i feltet. Timer godt i lufta noe som også har gjort at hun har scoret  to ganger på sitt lyse hode. Spesielt var våren sterk og da imponerte hun mange. I høst har det kladdet litt mer for laget og Gausdal, men hun er uten tvil en av våre beste forsvarspillere, og har hatt nok å jobbe med i den defensive biten. 25 åringen er «ikke verden» beste langs bakken, men er en god pasningspiller og skaper trygghet bak, men kan slurver noe i oppspillsfasen, som trekker ned. Men å møte Gausdal i en mot en i duell, det gjør vondt.

Gausdal har startet alle kampene for Kolbotn i år, og kapteinen har spilt samtlige 1710 minutter i Toppseriens

kolbotn-ina4r5a1920
Når vi snakker om å hindre mål og forsvare seg, er Gausdal en av mine fire fremste(foto østlandets Blad)

Katrine Jørgensen

Medkila stopperen har utvilsomt slått igjennom denne sesongen, på et av de svakeste lagene i Toppserien. 19 åringen har virkelig stått frem og vist fremragende egenskaper som stopper og forsvarspiller, der laget har hatt full fyr mot seg i over 20 kamper i år. Er det noen som har måtte jobbe «ræva» av seg i Toppserien, så er Jørgensen en av disse.

Jeg var tidlig ute med å fremme henne etter stort spill i vårsesongen, da få eller ingen viste hvem den unge spilleren var. Men i senere tid har det gått opp for flere hvem hun er, og har også fått fortjent en plass i den kommende U23 landslagstroppen, som en av de yngste spillerne.

Hun har ved flere anledninger vært ene og alene om å hindre scoringer for motstanderne, hun har lest spillet godt, brutt foran motspillere, startet angrep bakfra, og som jeg tidligere også har skrevet- hun tørr utfordre opp i andre ledd på banen, og det er imponerende å være så uredd mot mye bedre motstandere.

Om det ikke allerede har kommet brev til Medkila, så kan jeg garantere at det kommer henvendelsen fra klubber i høst. Om Medkila rykker ned må hun nok gå til en annen klubb, men beholder Harstad klubben plassen, så vil hun utvikle seg godt i Medkila med mye jobb i forsvaret fortsatt. En umiddelbar reise vil ikke påvirke utviklingen som forsvarspiller, men kanskje mer som en angripende stopper eller forsvarspiller.

Winnem Jørgensen har spilt fra start i alle 19 seriekampene og har 1637 spilleminutter så langt.

medkila-fremover12spo_01_01_narvik_duo_012
Narvik jenta Winnem Jørgensen har virkelig satt spor etter seg i 2016(foto Avisa Fremover)

Utover de neste ukene

-Vil jeg se på andre ledd og posisjoner der jeg mener spillere har utmerket seg godt i årets sesong. Grunnlaget mitt for vurderingen sitter jeg godt på, og føler meg trygg, men det å velge bort solide gode spillere er aldri enkelt eller noe morsomt.

Det blir sannsynlig også det siste året jeg gjør denne jobben, med å plukke ut spillere, etter en sesong som gjør seg bemerket, når jeg nå etterhvert legger «pennen» i penalet.

Keepere, backer, midtbanespillere, og spisser vil også komme under «lupen» de neste ukene.

Jan Reidar 12.10.16

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest