Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Årets Statoil samling med mottoet «skal gi de unge en inspirasjon» – Klubbene har ansvaret for den videre utviklingen

/
/
/
475 Views

I disse dager er flere av Norges beste spillere rundt 14 år samlet til den årlige Statoil samlingen i regi av NFF og Statoil som sponsor.

Flere nåværende toppspillere har vært på denne samlingen og preger nå toppfotballen. Det betyr at flere av dagens deltagere, denne uken kommer med sikkerhet til å sette farge på fotballen i fremtiden. Allerede om kort tid blir flere av disse plukket ut til den første J15 landslagstroppen, for disse spillerne, men først og fremst er dette en arena de skal få god input av erfarne ledere, samtidig som man kommer sammen med jevnbyrdige i lek med ballen.

Kolbotn Emma Østvold1483156566a0d03432c071fe829c6bba
Emma Østvold(14) fra Kolbotn, her i driv under Norway cup i fjor, er en flere, av våre lovende talenter som kan bli god. I likhet med andre så er det klubbhverdagen og oppfølgingen hjemme, som avgjør om man blir en god spiller. På krets, utviklingslandslag og som nåværende Statoil samling, er man med fordi man fått evner og kvaliteter nettopp gjennom klubbreferanser. Flere av de som nå er samlet i Stavanger vil vi se i fremtiden både i toppserien og på landslag, men veien dit er hardt, målbevist arbeid og det viktigste, en indre motivasjon til å legge ned tusner av timer for å bli god. Disse unge jentene gløder av inspirasjon, så våre fotballedere har nok av hyggelig arbeid foran seg. Men aller viktigst er gleden med det man holder på med….(foto Kolbotn)

Bort fra likhets prinsippet og skap toppene- og ha en like god bredde og tilbud til alle

Nemlig lek, er viktig uansett alder og nivå, men noe av det som bør være nytt og en rød tråd for disse spillerne og for NFF, er at de tidlig lærer konkurranse i idretten, kanskje noe av det Norge har sakket akterutseil mest på i Europeisk fotball.

Der de store nasjonene, og andre setter konkurranse på timeplanen i meget tidlig alder, så har Norge kviet seg nettopp for dette, for fotballen skal være bredde, fellesskap og hygge.

Kvinnefotballmagasinet har i flere år savnet at vi tør gå andre veier, der likhetsprinsippet kan deles opp i flere grupperinger. Nå må man helt ned på klubbplan også ned i alder mot 8-10 åringer, der man får øve å utfolde seg med jevnbyrdige, slik utvikler vi de som senere skal løfte Norge opp og videre, der vi nå skriker etter profiler i toppfotballen.

Søk tøffere utfordringer!

Jenter som «herjer» i lokale serier, hvor de dribler, har ball og er enestående på sitt felt, i alderen 11-til 13-14 år, gjør dem ikke nødvendigvis til gode spillere i fremtiden. De må stadig få nye utfordringer i bedre og kanskje eldre grupperinger eller med gutter, der man må takle å gå fra å være» stjerne» på sitt nivå, til å være en av de svakeste i en tøffere treningsgruppe.

De som tar denne overgangen og følges opp, vil fort ta nye steg, og få en progresjon som er smart, sunn og nyttig for enkel individet. Dette har jeg selv erfart i mange år som trener og spillerutvikler på høyere nivå.

Man bør kunne tenke to tanker samtidig, og få frem bredden og toppene, hvert år.

statoil_talentleir_stavanger_grottland_spillere
Håkon Grøtteland har i disse dager samlet noen av våre beste taleneter, som Emilie Østerås og Johsualyn Reeves.(foto NFF)

Flere store talenter samlet og her er oversikten på disse:

Andrea Sivertsen Broholm Tiller, Anette Snørteland Jensen Vardeneset BK, Elise Vindheim Lyngdal IL, Elise Kvinge Bønes, Elise Furuheim Stoppen, SK Ellijanne Skrede Anderson Eid IL, Emilie Joramo Rennebu, Emilie Libakken Østerås Vålerenga, Emma Østvold Kolbotn, Joshualyn Favour Reeves Vestfossen IF, Kristine Guldbrandsen Skodje IL Laura Gashi Tiller Madelen Holme Gneist Margaux Batt Lægreid Heming Martine Midtbø Humlestøl Florø SK Nora Egenes Skedsmo FK Oda Edvartsen Ottestad Rugile Rulyte Leksvik Sarah Emilie Birkelund Heming Sarina Ellingsen Aurskog/Finstadbru Thale Listerud Ullkisa Thea Loennecken Holmen Une Hebnes Georgsen Viking FK, Vårin Vik IK Start

Her kjenner jeg allerede igjen flere navn, og for en sørlending er det hyggelig å se at to Sørlendinger er med. Elise Vindheim fra Lyngdal skrev jeg allerede om som 12 åring, og hun fortsetter gledelig utviklingen. Også Start har med Vårin Vik, som er og håper vi en av de som sammen emd andre skal vi Sørlandet en ny vår, om noen år.

Emma Østvold fra Kolbotn, vil de fleste som fulgte med på Norway cup i fjor huske igjen. En meget spennende spiller, som allerede har spilt Norway cup finale, Addidas cup finale(NM for 14 åringer), og vært med Oslo Fotballkrets å fått internasjonale utfordringer. Jeg blir ikke overrasket om hun allerede i 2017, blir en hospitant på toppserielaget, og blir nok en spiller som klubben utvikler.

Men Østvold er ikke alene, her er det massevis av talent, som ikke utvikles på denne samlingen, her får de kun inspirasjon. Det er i klubbene jobben gjøres, der deres hverdag avgjør om de tar ytterligere steg. Men svært gledelig for en som har dette «på maten», å se talenter utvikles i by og grend.

Og til slutt, det er ikke på Statoil samlinger, kretsamlinger eller utviklingslandslagene man blir en god fotballspiller. Det er i klubben, og det hver spiller gjør i hverdagen, med kvalifiserte treninger, god oppfølging rundt økter, skole, hvile og fritid, og til slutt sunne oppegående foreldre som bidrar på en god og trygg måte.

Fremtiden er lys for Norsk fotball, om man forvalter ressursene våre riktig 🙂

Jan Reidar

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest