Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Kretsuttak på 10 spillere fra samme klubb og treneren tilhører begge sider -NFF,rydd opp umiddelbart!

/
/
/
392 Views
Utfordringene er mange i fotball-Norge på godt og vondt der man har mye bra jobb gjort, og mye bra jobb fremover. Men noe er ikke bra, og noe er som det alltid har vært i utviklingen og utviklingsystemet av spillere fra klubb til krets og videre på landslag.
I Oslo har vi et skrekkens eksempel som jeg selv har erfart fra min tid i systemet. I Oslo sitt uttak til J2000 samling er det tatt ut 10 spillere(!!) fra Lyn av 19 totalt. Oppsiktsvekkende bare tallene, men mer kritisk blir det når man vet at Glenn Kleven også er trener for dette laget i Oslo fotballkrets, og også er assistent/trener på Lyn sitt a-lag, og også har vært i Lyn systemet lenge! Her må NFF rydde opp, slik kan vi ikke ha, for man ser at det ikke går med personer i to leire.

Jeg har sendt ut en link om saken til de fleste klubbene, landslagstrenere og ansvarlige i NFF om dette problemet

Lyn , Heidia
Lyn her ved Heidi Ellingsen har fått frem utrolig mange flotte spillere, men til nå har det stoppet opp i voksen alder.(foto LYN)

Meget farlige signaler!

Dette er signaler og en fotballpolitisk havresekk som NFF snarest må få ryddet opp i. Man kan ikke sitte å se på at klubber har høyre-hånden langt inn i utviklings systemet til kretsene og styrer dette nesten som man ønsker, med fordeler.
Jeg sier ikke at Lyn eller Glenn Kleven drar fordeler av noe her, eller ønsker det bevisst, men de bør ha sett problematikken og at spørsmålene ville komme. For alle unge jenter og foreldre som ønsker å satse, så vil da naturlig nok Lyn være en magnet for yngre spillere og talenter, der de ser at mulighetene er større. Meget farlig spør du meg, og en utvikling som sikkert ikke dette eksempelet er alene om å beskrive.
At 10(ti) spillere i Oslo av en tropp på 19 spillere er meget oppsiktsvekkende i seg selv. Jeg har i mange år skrytt av Lyn som en utviklingsklubb, og det står jeg for enda. Ser man på kretsen sitt 2001 og 2002 lag så er det nesten ingen fra Lyn og heller ikke trenere fra Lyn, bare så det er nevnt i samme setning.

Mange yngre landslagspillere men få ender i toppserien?!

Lyn har produsert flere landslagspillere på yngre nivåer, faktisk veldig mange de siste årene, og mange har og er svært gode også. Men ser man videre på de som har vært landslagspillere, så kan man spørre seg hvor de har blitt av de siste 5-6 årene? Glem Caroline Graham Hansen som fikk mye av skolen i Stabæk og Lyn. Men av de titalls Lynspillerne som har vært på krets og landslag, spiller i dag 2 (TO) spillere som jeg kan finne i toppserien, Ingrid Søndenå, nå i Vålerenga og Maren Hauge. (rett meg om jeg tar feil, men mange er de ikke, sammenlignet med alle de titalls landslagspillerne som har kommet fra klubben).
Dermed så står ikke tallene på alle krets-lagspillere og yngre landslagspillere i stil med hvor de er kort tid etter…. de blir borte kan det se ut som!
Fotball , 2014 , Toppserien , Portrett , Portretter , Vålerenga , Brita Hansen Foto: Astrid M. Nordhaug
Vålrenga spiller Ingrid Søndenå, er en av ytterst få som har nådd toppen i Norsk fotball, etter å ha utviklet seg i lyn de siste 8-10 årene, med så mang U-landslagspillere.(foto Vålerenga)

Selv erfart utfordringen

For ti år siden var jeg selv i systemet å så allerede da en merkelig fordeling. Her nede er en utfordring det er at det er to fylker, og Vest Agder har alltid hatt kretstrenere og det er der alt har foregått av trening og utvikling i samtlige år!
Det som den gang var bemerkelig var at ofte kom 2-3 spillere med fra Aust Agder av 90, 91, 92,  modellene og 15-16 fra Vest agder og også andre årganger som jeg kjenner til. Det var en ting, men de fra vest-agder kom nesten alle kun fra Radar og Donn)!?) Og det som igjen var betenkelig, er at kretstreneren hadde bakgrunn i i disse klubbene også i mange år på begge sider.
Ser man i ettertid er jeg glad for at av disse kullene så fikk to landskamper og over 300 kamper i toppserien, begge fra Aust Agder pluss en spiller til med 100 kamper i toppserien med 100 kamper, fra Øst…
Så kan man lure på hvor alle fra Vest Agder ble av….de som ble sett på som best av sine egne.

Problem i resten av landet?

Jeg vil gjerne høre om eksempler som kan minne om dette, ikke småting som vraking av en spiller eller to eller noe, men der man ser at ting blir bemerkelsesverdig rart over en lang tid, som ikke systemet eller NFF fanger opp, men som bør tas tak i.
Jeg har ikke snakket med noen i Lyn eller i fotballkretsen om denne saken, men siden tallene og navn på begge sider var tydelig så mener jeg det ikke var nødvendig. Lyn driver fortsatt meget godt, er en flott klubb og jeg er ikke ute etter å ta noen her, ei heller trener Kleven, men systemet… -for dette er beviset for den galskapen som kan råde, og som aldri noen bemerker på høyere plan eller i mediene for den saks skyld!

Dette må tas tak i uansett hvor det måtte være i landet!

La oss håpe noen får opp øya…..

Jan Reidar

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest