Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

«Gi Sjøgren sparken» – dette er ikke problemet og har vært innlysende lenge!

/
/
/
1322 Views

Etter nok en svak og skuffende kamp for Norge, og 0-2 for Belgia og en meget sannsynlig exit fra EM, så skriver mange at «svensken må hjem». Det er for det første feil og tidlig å si, for det andre alt for kort tenkt. Vel har Martin Sjøgren gjort noen forunderlige valg i løpet av det siste halvåret, men det stikker dypere en som så.

Vi har aldri opplevd at landslaget vårt har tapt to åpningskamper uansett mesterskap gjennom tidene, men grunnen til dette ligger mer og lengre inn i virkeligheten, en at våre jenter er ute av form og ikke spiller i posisjoner de er kjent med.

Verken Sjøgren eller Hegerberg har imponert noen i EM(foto NFF)

Spillere skadet og ikke i form

Flere av våre spillere har ikke vært i form eller småskadet i EM, verre er det at dette var også flere før EM startet, og derfor ikke noen overraskelse at dette fortsetter i EM. Hvor godt våre dyktige journalister i Nederland har fulgt Toppserien i vår og flere spilleres prestasjoner i vår vet jeg ikke, og har de det, så er dette ikke overaskende for dem heller. Enkelte uttak til troppen kan derfor grundig evalueres, også hvem som har spilt i EM, så langt, og hvor de har spilt, og hvorfor noen ikke har spilt ?

Ada Hegerberg har alle sett har vært ute av form, og er en av våre sentrale. Ingvild Isaksen har ikke hatt noen stor vår i Stabæk, og har slitt med en hel-belastning. Nora Holstad Berge har heller ikke vært i form og mye skadet i vår, og kan fort legge opp rett etter EM og kan diskuteres. Disse og flere kan vi diskutere i ettertid, men at det er reelt er det liten tvil om. Disse to er bare noen av mange som ikke har vært gode i EM.

Vi er dessverre ikke lenger en stormakt i å forsvare oss lenger(foto NFF)

På flyttefot i sommer? Få flyttehjelp fra Flyttebyrå Oslo her.

Vi har hatt et forsvar som i alle år med Gro Espeseth, Ane Horpestad Stangeland, Trine Rønning, Marit Grødum mfl som har holdt verdensklasse, nå er vi i beste fall på en god dag topp 15 i Europa i det bakerste leddet.

Tempoet bakover er alt for svakt, markering i boks har vært grusomt, stopperparene har ikke overbevist noen ting, men vi har backer som vi ser faller igjennom internasjonalt. Backer som skulle være Norges offensive våpen har kommet med vått krutt, og har også slitt hjemover.

Midtbanen er rene lotto trekningen før hver kamp der ingen har «ledelse» i troppen, og med kun Caroline Graham Hansen i delvis god form fremover, blir Norge en parantes i dette EM. At Ingrid Spord er vår beste mot Belgia, er hyggelig, men det er ikke hun som skal være «sjefen» i en slik kamp!

NFF må ta grep på mange måter

Undertegnede har mast i flere år om mye, også det som er aktuelt nå. Ansettelsen av Martin Sjøgren applauderte jeg og gjør det fortsatt. Jeg snakket med Sjøgren for 2 måneder siden, og spurte hvem han fikk impulser av, noe han må støtte seg på så tidlig i en trener periode -Han nevnte flere navn som han var nødt til å støtte seg på i starten. Gunvor Halmøy, Nils Lexerød, Lena Tyriberget, Even Pellerud og flere ble nevnt, da jeg snakket med han.

I skade for å gjenta meg selv repeterer jeg kort følgende; Jeg har stilt de ansvarlige spørsmål om hvorfor vi er «best i Europa» som 15-17 åringer, mens vi allerede fra J19 landslaget(siste finale i 2009), U23 landslaget og nå på A-landslaget slier stort? Hvor blir våre talenter av underveis? En av de ansvarlige som jeg har diskutert med privat som forblir der, har fortalt at det i hovedsak er klubbene som har ansvaret for utviklingen når spillerne blir eldre. Dermed tar landslagene og NFF litt av æren i yngre alder og gir klubbene ansvaret i eldre alder- det er også noe av sannheten men på langt nær hele virkeligheten. Og da ender vi opp i pengespørsmålet.

Best i Toppserien, benken på landslaget, Guro Reiten(foto NFF)

Nye koster må inn i systemet!

Mange har krevd navn som Monica Knudsen og mange sterke navn som landslagstrener. Hvorfor ikke begynne der det er viktigst, når vi former talentene våre,  ansette nettopp trenere med tyngde på U landslagene? Det er nesten uforståelig. Man klager på at klubber på herresiden bruker 100 000 på en trener i 5.divisjon, og glemmer de yngre langene, så gjør vi nesten det samme i toppfotballen.

Jeg mener at det må ses på topp kvalifiserte trenere på våre yngre landslag i hovedsak, og da mener jeg navn med tyngde, erfaring på toppnivå og med innblikk i den «moderne» fotballen. Jeg er heller ikke overbevist om at vi ser etter de rette kvalifikasjonene eller typene når vi tar ut tropper og type spillere på våre yngre landslag.

Landslagstrenerne på A-landslagene skal få opp typer som er gode nok eller som er i form ute eller hjemme i Toppserien. Da må man se etter form-spillere, og de rette typene, og ikke minst spillere som er indreløper, stopper, back eller kant, og ikke mikse som en twistpose! Derfor må man ikke nødvendigvis kaste stein på den som sitter i EM i dag med ansvaret, kun etter 6 mnd. Vi har tross alt hatt et system i Norge man har hatt tro på, på Sognsveien, og det beviser vel nå at må gjøres noe med i nær fremtid.

Et annet moment som jeg ikke skal gå for tett på igjen i denne saken er hvordan vi driver toppfotballen i Norge, ute i klubbene, både med trening og hvilke økonomiske muskler man har for å oppnå det som kreves i den fremtidige internasjonale fotballen.

Vi må rett og slett «bytte olje» nå, og restarte prossesser, og da må andre dyktige, erfarne koster inn å feie gulvet. Da må man starte med posisjoner i organisasjonen, jobbe med nye impulser for å oppnå en ny medalje i et mesterskap, som i dag virker meget usannsynlig, om det i det hele tatt blir noen mulighet lenger?

Vi kan fortsatt vinne med tre mål mot Danmark, mens Nederland slår Belgia. Jeg tror det ikke, og om det skulle skje, så vil vi uansett sitte igjen med mange utfordringer når jentene våre kommer hjem, uansett når.

Jan Reidar, 21.07.2017

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest