Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Kronikk: Kvinnefotballens største fiende -mangelen på kunnskap!

/
/
/
226 Views

Noen er ikke glad jeg skriver «kvinnefotballen», men bør skrive fotballen, men jeg kaller en spade for en spade og bruker mitt «graveredskap», som jeg vil.

Kvinnefotballen har økt sin andel på tv med mye de siste årene, om man tar med streamingen. Antall artikler i større aviser er økt, flere nettsider har kastet seg over kvinnefotballen og formidler på en helt annen måte og i mengde en tidligere, og til lesere, spillere, klubber og andre, så er medieverden i fotballen på spinnesiden nå en helt annen en for få år siden, noe de som har fulgt med de siste 10-15 årene, har erfart til stor glede.

Men har kunnskapen vår økt, har formidlingen om vår herlige sport gjort utøvere og klubber mer kjent for det de kan, å spell ball, en det å bare være en toppserie, landslags eller 1.divisjons spiller -svaret er fra min erfaringen et stort NEI!

NRK4911184
Tre store og gode formidlere av sporten vår, på tre ulike måter. Lise Klaveness, Tom Nordlie, Carina Olset. Men har vår egen kunnskap om idretten blitt bedre?(foto NRK)

Dette er vi meget gode på

Store medier er med når det er mesterskap, ja for de voksne vel å merke, og landskamper. Og endelig fikk vi erfare fra Norges siste landskamper, at meningsytringene kom fra flere hold, om Norges leveranse i landskampene på det rent sportslige. Det er ikke bare www.fotball.no som roser sine egne i sine ofte»plagiater» av referanser fra kampene, det var ikke bare kjempeflotte bilder som preget våre kjære landslagspillere på nett og i aviser.

Men det jeg har savnet mest i sporten, vurderingene på hva utøverne og lag faktisk gjør i en fotballkamp. Vi fikk Dagbladets Morten Pedersen til å snakke fotballfaglig om Norges spell, Lise Klaveness, Nils Johan Semb, Tom Nordlie, og flere satt fingeren på selve spillet i kvinnekamper-endelig noen som kaller en spade for en spade!

«Glem Atletico Madrid, Finjord – prøv heller å få jentene til å treffe en spiller i rødt, hvitt og blått»

www.dagbladet.no/2016/06/02/sport/norge/osterrike/roger_finjord/ada…/44436043/

 

«Hvem er fotballspilleren Marita Homen Iversen og hva kan hun?»- eller hvilken klubb spiller Malin Brenn i og hvorfor kan hun bli en ny Norsk stjerne? «

Som nevnt når landslaget vårt spiller avgjørende kamper, da er mediene der. Men hva vet de store mediene, VG, Dagbladet, VG, NRK, TV2 og alle de andre, om hva som ligger bak landslaget og landslagspillerne-ute i klubbene, de som leverer våre beste, og de som gjør disse gode, deres medspillere?- Svært lite har jeg inntrykk av, og dessverre for sporten er dette vår akillies-hel, kunnskapen der ute hos fagfolk og den «daglige følger», er så altfor smal og liten.

Mange er kjempegode på statistikker, som er meget viktig i formidlingen av sporten og en referanse inside informasjon, vi har enorme gode fotografer som formidler bilder på en unik måte ut til publikum, som aldri før, vi har lokalaviser som følger sine lokale spillere på en ypperlig måte, og gjør at «regnbuen» vår er fargerik. Men fortsatt mangler det viktigste-kunnskapen om det vi «steller» med.

Men jeg savner til slutt kunnskapen om norsk kvinnefotball, spillestil, om deres mål og forutsetninger og hvordan de driver klubb og spillerutvikling på. Spørsmål som handler om selve spillet, kampen, og konkrete artikler om en god eller dårlig kamp, og hvorfor den nettopp var det. Og hva med kunnskapen om spillerne, ja ikke bare hvem som er i den og den klubben, men om hva de også har som fotballferdigheter.

LSK Sophie Roman Haug
Hun er en av våre største talenter av flere, men få utenom hennes egen krets vet hvem hun er og hennes egenskaper som spiller….(foto lsk)

Hvor er kvinnefotballens svar på sykkelens Johan Kaggestad?

Jeg beundrer verden tøffeste utøvere og sport, sykkelsporten og touren som nå pågår, og har lenge vært forelsket i kunnskapen og formidlingen til Kaggestad, som nylig tok et realt oppgjør med toppidrettskulturen på Røa, der han gav Norske toppledere det glatte lag:

www.vg.no/sport/idrettspolitikk/kaggestad-slakter-olympiatoppen/a/23724674/

 

Dessverre for oss i fotballen,- sa jeg bare fotballen, okei, samma det -så er kunnskapen på et lavmål hos menig mann i miljøene rundt forbi på mange nivåer, gjennom de mange referanser jeg har fått gjennom flere år. Vi som fulgte Haugaland TV og gjør det gjennom deres gode sendinger fra hjemmekampene på Karmøy, opplevde at de ikke viste hvem Sophie Haug var(!?), som kom inn for serielederen, og også scoret, nå i siste seriekamp. Et av flere eksempler på at jeg blir nærvøs på sportens vegne. NRK sin nedtur på Klepp i fjor, da de ikke viste noe om Anette Tengesdal(tidligere spiller med fler U-landskamper og flere år i toppserien), og hadde så lite info om Klepp, at de kjørte sine «repriser» på Lsk spillernes vel og ve.

I NRK sine sendinger har de ofte en profil fra hvert lag med før kamp, eller i pausen. Sjelden eller aldri har jeg sett noen blitt trukket frem fra de «grå» masser, utenom de som fra før har overskrifter. Hvordan skal man da bli kjent med fotballrike vårt, når det alltid, er de beste som frontes til enhver tid, alltid og over alt. De lærde sier at stjernene er viktige for at kvinnefotballen skal få et større publikum. Jeg tror at denne tesen må ses nærmere på…

Jeg hadde en telefon runde til nesten alle toppserietrenerne for kun 14 dager siden, og kunnskapsnivået varierte fra meget imponerende til mindre bra. Der ble jeg overrasket over kunnskapen om motstandere, hva spillere het eller hadde av kvaliteter hos motstanderne i de ulike posisjonene. Jeg måtte noen ganger hjelpe til med navn, der de viste hvem de var, men ikke het. Tror neppe noen i TV 2 studio under kampene til tippeligaen ikke vet hvem de ulike spillerne er på alle lag, det gjør heller ikke deres publikum, om man skal trekke en så svak parallell…..

Hvordan få opp interessen og kunnskapen

Jeg har ingen svar, jeg vet rett og slett ikke. Å sende flere tv kamper, ha flere artikler eller hva det måtte være vil ikke hjelpe oss fremover, det har vi i over 10 år og mer og mer sett at ikke er den eneste løsningen.

Det jeg med sikkerhet kan garantere for å få interessen opp, er at vi som følger sporten tett, skriver om spillernes prestasjoner, kampens sportslige innhold, diskutere spillestil, og trekke frem nye spennende navn, flere navn ute i «bredden» i toppfotballen, og ikke bare referere til våre ypperste utøvere. Våre beste spillere får sine overskrifter, og de trenger vi, men når man skal vurdere en Sandviken kamp, så bør man også vite om deres måte å spille på, om de har byttet indreløper fra forrige kamp, og kanskje også vite hvem som er «raskest, klokest» og har den og den rollen i laget.

Ansvaret ligger på formidlerne i klubber og deres nettsider, og til slutt hos aviser, og tv, og oss som strever oss gjennom analfabetismens problemer, med å fortelle innholdet i selve idretten.

La Manga 16 ørn.vif
Hvem er dette? For de som ikke er i familie, har spilt med eller har noen form for kontakt med disse to spillerne, vil kanskje ikke kjenne disse igjen. Jeg gjør det ikke bare fordi jeg kjenner ansiktene deres, men også bare ved å se løpesettet deres ute på banen, og hvilke kvaliteter de har. Og denne var enkel, siden begge har flere år i toppserien fra flere klubber. (foto Knut Stenseth)

Kunnskapsnivået er i bånn

Kunnskapen vår er er meget god når det gjelder det overfladiske, det om hvem som kan ta medaljer og kanskje rykke ned, eller kjempe om 6.plassen for en ekstra tur til Spania. Men hvem spiller på disse lagene, hva er de gode på, hva kan de bli bedre på, hva er Nordtveits utfordring i sin klubb, eller hva må Berg Hansen gjøre for å score flere mål med sitt lag for å bli bedre i siste tredjedel. Hvor er diskusjonene, meningene, om forsvarspillet, eller Klepps 2 og 3.forsvarsjobb, etter den og den kampen. Hvem følger med på Eide sine strukturer ute på banen når vi ser dem spille sine kamper?

Har kvinnefotballen kun tilhengere for å være tilhengere, eller har vi også kunnskap om hva de driver med. Er dette en viktig diskusjon, har jeg rett i at vi vet mindre en vi bør og er for populistiske?

Amazon-Stabæk, 33
Øyvind Eide er kanskje en av de få trenerne man kjenner igjen spillestil, eller variasjonene hos, i Stabæk…om man har sett dem i 2 eller 20 kamper(foto Kvinnefotballmagasinet)

70 kamper i vår for å lære mer om lag og spillere

Jeg kan banke meg på «fugle»-brystet mitt å skryte, være tøff i kjeften vil mange mene, å si at jeg har sett nærmere 70 kamper i vår. Men jeg må også innrømme at jeg både har sovnet, slått av, eller tatt pauser i noen av disse. Men tross at min helt «idiotiske hobby», som mine venner sier kaller dette, tar tid, så har jeg en god del igjen for å få med en god del tross alle timene.

Jeg ser ikke på kun for de fineste målene, eller dårlige dommeravgjørelser -jeg ser etter nye spillere, spillere i form, ikke i form, klubber som har utfordringer i den eller den lagdelen eller i noen posisjoner, ser på lag som lykkes med det de øver med på feltet og de som ikke lykkes helt. Hvorfor gjør jeg dette?

Enkelt å greit for å vite mer om de lagene, spillerne og sporten jeg bruker så mye tid på. Det ville vært totalt idioti å sette opp ukens lag, vårens spillere eller andre «useriøse» kåringer, om man ikke hadde sett utøverne utfolde seg der vi måler dem, på banen.

For meg kan ikke et frispark fra midtbanen direkte i mål være vakkert, det er en gedigen keepertabbe, men å se en direkte corner i Lsk hallen bli tatt på direkten med strak rist, det er kunst- men det målet ble knapt lagt merke til. Kunnskapen rundt kvinnefotballnivået må også utvikle seg i takt med tiden….

Jeg savner mer kunnskap, flere å kunne diskutere selve fotballens magi, og ikke bare måtte sette opp tabeller og spiller mål, eller et flott bilde, for å få lesere.

Og viktigst av alt, for klubbene, og dette er jo selve nøkkelen i interessen- få ut til folket hvem deres spillere er og hva de kan og står for, også på «fotballspråket»

Tips

Nå kan dere som ikke bare er foreldre eller familie se J19 landslaget spille kamper i Slovakia, men også deres motstandere, sammenligne Norge og andre nasjoner. Se hva Maria Hiim er god på som høyreback, hva hun kan eller burde gjort, hennes styrker og svakheter. Hvorfor er Nora Eide Lie god med ball, har god oversikt, og er en allrounder i en alder av bare 19 år?. Disse og 16 andre spillere kan dere nå se, vurdere og bli enda mer kjent med, også for deres ferdigheter, mangler og utviklingspotensiale!

http://kvinnefotballmagasinet.no/se-norges-j19-landslag-pa-slovakisk-tv-europamesterskapet/

 

  • vi har alle fortsatt mye lære ?
  • har jeg et poeng her?
  • kan vi nok, eller trenger vi ikke mer info?
  • bør fotballspillerne vurderes for sin innsats på godt og vondt i toppserien, det vi kaller toppidrett?
  • Flere skribenter som skriver faglig og uttrykker seg om kampene og spillernes prestasjoner, med bakgrunn og kunnskap?!

Fortsatt god sommer kjære lesere 😀

Jan Reidar, 18.07.16

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest