Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Kronikk: Toppserien i 2017 blir svakere en i fjor men desto mer spennende -Les fotballprofilenes sine svar!

/
/
/
351 Views

Jeg er overbevist om at kvaliteten i Toppserien blir svakere denne sesongen, og det er fordi vi sjelden eller aldri har sett et større tap av gode spillere fra 2016 sesongen og frem til i dag. I 2011 skjedde noe lignende, men ikke i nærheten av det som har skjedd siden i høst. I tillegg har vi flere nye trenere, og kun fem trenere har mer en fire sesonger å vise til på dette nivået, samt at tre skal inn i sitt andre år som trenere, mens to blir debutanter som hovedledere i Toppserien. Produktet i seg selv, Toppserien, vil uansett ikke miste feste fremover, for nivået vil igjen bli bra på banen, dette er mer en tidsperiode hvor vi vil se at standarden vil synke noe. Og jeg tror på den mest spennende sesongen på mange år, så det er bare å glede seg!

Ørn, Engen 29939543
Engen fra ørn og Kvernvolden fra Fart, er to av mange unge spillere som skal ta opp arven etter et kobbel av spillere som har forsvunnet fra Toppserien, før 2017 sesongen(foto NFF)

Jeg har også tatt en runde til personligheter som har tyngde bak seg gjennom flere år som enten spillere eller trenere, og hørt hva de mener om min påstand. 

Dette er ikke urovekkende, kun en faktapåstand om kommende sesong, og jeg er sikker på at fremtiden er lys med mange gode som er igjen, og flere talenter som kommer til å ta rollene til de som er borte, men det skjer definitivt ikke i år er min bastante mening, og vil ta en tid.

Det vil også til stor glede for svært mange, bli meget jevnt over hele linja i vår øverste liga der kampen og medaljer og nedrykk kan bli mer åpent en tidligere. Derfor har heller ikke spenningen vært større før en inneværende sesong, med tanke på hvordan lagene står per januar, ca tre måneder før sesongstart.

16 landslagspillere borte!

Ser man tilbake på de to siste sesongene så er hele 16 spillere som var eller fortsatt er landslagspillere, ute av toppserien før denne sesongen. 21 spillere har jeg tatt med fra Silly Season som alle har hatt en sterk innvirkning på nivået i toppserien og i sine respektive lag. Med andre ord navn og spillere som tilsammen nesten kunne stilt to lag, og vært klare medaljefavoritter. Det erstatter man ikke på en vinter, og det vil gjøre toppserien fattigere, og nivået vil falle i en viss tid, før den igjen reiser seg.

jan reidar 035
Moe Wold og Skammelsrud Lund her fra landslagets kamp mot Sverige på Sør Arena i høst(0-0). Nå har Lund sammen med en rekke landslagspillere de siste årene, lagt opp.(foto Kvinnefotballmagasinet)

Mjelde, Magnusdottir, Letica, Ims(kommer tilbake til høsten ?), Smørsgård, Gulbrandsen, Haavi, Mykjåland, Skammelsrud, Sandvei, Spitse, Gardsjord, Andreassen, Dølvik, Enget, Stensland, Christensen, er alle av flere utespillere som i flere år, eller i den nærmeste tiden som har dominert i sine klubber og i toppfotballen her hjemme. I tillegg mister man meget rutinerte keepere i Schiffel og Vesterbekkmo og Karlsrud, som var tre av fire-fem keepere som holdt et meget høyt nivå denne sesongen.

Flere legger opp av naturlige grunner, som alder eller familie, mens mange andre av disse er/var i sin beste fotball alder.

Ingen er uerstattelige

Nå er det nå sånn til slutt om man ser dette over tid, at ingen er uerstattelige, men her er det navn som setter det ordtaket på vent, inntil videre. Det er fordi vi har mange spennende spillere som er på vei inn til å ta nivået, heve det, og gjøre fotballen i Norge til en spennende fremtid, men å erstatte disse navna på et blunk er umulig, uansett en god slump import av gode spillere, og nye unge som kommer opp.

Kolbotn, Bratberg, mot Christensen
Marit Bratberg Lund for Kolbotn her mot Camilla Christensen i Vålerenga, er en av flere spillere som skal ta opp arven etter blant annet Christensen, og det er ikke gjort i «en liten sving». (foto Østlandets Blad, Knut Stenseth)

Spillere som T.Hansen, Sævik, Eide Lie, K.Jørgensen, Maanum, Bratberg Lund, Kvamme, Spord, Reiten, Fridlund, S.Jensen, Skinnes Hansen, Thomas, Engen, Wilmann, Kvernvolden, Hasund, Leine og mange flere, gjør at fremtiden ser lys ut. Men ingen av disse er i nærheten enda til å kunne ta opp arven til de som nå har forsvunnet. Helt naturlig selvsagt, og derfor gjør den store mengden akkurat i år, som forsvinner bort, at vi får en liten nedadgående kurve på kvalitet, er igjen min påstand.

Sjeldent mer spennende

Men det som gjør 17-sesongen så innbydende å se frem til, er at nivået ser jevnere ut, og at flere lag kan nærme seg de beste. De beste lagene de siste årene har utvilsomt vært Avaldsnes og Lsk kvinner. Nå står begge med nye trenere, som aldri har hatt hovedansvaret i Toppserien, og de har byttet ut store deler av troppene sine.

På Romerike er kvaliteten på de som er borte merkbart størst, og jeg trenger ikke gjenta alle de sterke navnene som er borte, men det er liten tvil om at de kan ikke erstattes på et blunk. Lsk er blitt svakere, men ikke svakere en at de er en bra kandidat til gullet enda, og det på tross av at minst fem av de beste toppseriespillerne i fjor er borte, da er vel det en ligning som går opp, når jeg påstår at serien blir svakere. Det samme med Avaldsnes, men igjen er de en outsider, med mye kvalitet ut, og flere inn som først må bevise, sammen med trener i vinter at de er en gullkandidat. De har kvalitet på sine beste, men bredden er kanskje noe tynn for gull enda, men hvem vet. I dagens Haugesund Avis kan man også lese at klubben, trenere og spillere går for et dobbelt gull.

Avaldsnes 4543493
Avaldsnes og Elise Thorsnes, blir en av gullkandidatene, og uttaler selv at dette er klubbens mål i år(foto Avaldsnes)

Bak disse jages det, og jeg tror avstanden til de to beste rent kvalitetsmessig er en god del mindre. Det kan fort skje at de to klubbene med mest muskler på økonomi de siste årene, nå vil kjenne pusten av flere lag. Vålerenga blir igjen et stort spørsmålstegn, men har økonomiske muskler til å hente sterke spillere, og kan fort bli en outsider.

Selvsagt vil klubber som Røa, Stabæk og Kolbotn også kunne nærme seg, men ingen lag skiller seg helt ut enda. Klepp er spennende med mange nye ansikt, og noen kjente ut, og de skal man ikke kimse av enda. Ser man på Ørn så er de kanskje noe bak de sistnevnte, men kan også overraske med en ringrev i Dahle bak roret. Det samme med Sandviken, som skal gjenta en meget solid sesong i fjor, sammen med Grand som er ny opprykket, og Medkila, som igjen har mistet flere av sine beste. Arna Bjørnar har beholdt de fleste av sine unge talenter, og har fått et år til på baken, men trenger i likhet med flere av de sistnevnte lagene noen flere navn, før jeg anser de som kandidater på den øvre halvdel.

Ekspertenes reaksjoner på mitt utspill

Jeg tok en ringe runde rundt til ulike personligheter i kvinnefotballen de siste årene og spurte de om vi ville få se en nedgang i kvalitet i 2017, og at det samtidig ville gjøre Toppserien mer uoversiktlig og spennende med tanke på kamper, og det som blir sluttresultatet i november.

Jeg snakket med tidligere landslagsjef Even Pellerud, nå Fagsjef i Forbundet, tidligere Lsk trener Monica Knudsen, nå engasjert i NFF og på Wang. Stopperlegende Trine Rønning, som fortsatt er aktiv og har gått på et nytt år i Stabæk. Letsplay Futbols Andreas Kolle, med lang fartstid i kvinnefotballen og et leksikon(les-wikipedia), har også kommentert den kommende sesongen.

Fotballskribent Andreas Kolle i Letsplay Futbol sier følgende på min påstand

-Lsk er betydelig svekket på kvalitet, mens det samme gjelder Avaldsnes, men jeg tror ingen av de to lagene er ferdige med å handle før sesongen er i gang. Jeg anser de vanlige lagene som Stabæk, Røa og Kolbotn som utfordrere. Nivået mellom de to beste å de andre vil bli mindre, og toppserien blir jevnere. Men kvalitativt er jeg enig, den blir i år svakere, med tanke på alle som forsvinner ut, for denne sesongen har det vært mange, sier Kolle på telefon fra Oslo.

Monica Knudsen er mer nyansert når jeg spør henne

-Jeg er helt enig i at det kommende sesong vil bli en nedgang i kvaliteten på toppserien, og så mange profilerte navn som du henviser til, så er det liten tvil at det blir vanskelig å erstatte mange av disse.

-Men vi må også huske på at det kommer flere spennende og sterke navn inn i toppserien, som kan være med på å gi produktet en fortsatt god standard. Men jeg tror dessverre at den nedgangen du viser til på nivå, ikke kun kommer til å gjelde for kun kommende sesong, men at den vil merkes en stund fremover.

Lsk Lillestrøm-Monica
Monica Knudsen her fra tiden som Lsk trener, der hun gjorde en solid jobb og tok historiens første trippel med to gull på tre år(foto Knut Stenseth for Kvinnefotballmagasinet)

-Dette er det flere grunner til, og er sammensatt, og ikke bare fordi spillere slutter, men jeg tror det også går på hvordan man kan satse som klubb, trenings hverdagen og økonomiske rammer. Jeg tror ikke det er en styrke at de lagene som har vært litt bak de beste, nærmer seg fordi de beste blir svakere, det burde heller vært motsatt. Hadde nettopp det siste, vært noe vi hadde sett komme, så ville jeg vært svært positiv til fremtiden akkurat nå. Det betyr heller ikke at det ikke skjer mye bra, for det gjør det, og jeg tror fortsatt for eksempel min gamle klubb Lsk, vil være godt der fremme med et sterkt lag. -Men ja, kvaliteten med dine skisseringer, viser oss at vi går ned i en bølgedal, spørsmålet er når vi kommer opp fra denne igjen, avslutter Knudsen før hun må videre.

Evigunge Trine Rønning i Stabæk sier dette

-Toppserien blir jevnere og jeg tror flere lag kan kjempe om medaljer, noe vi i Stabæk også er sterkt innstilt på selvsagt-vi sikter høyt. Men det er utvilsomt riktig når man ser listen over navn som slutter, det er mange store navn som legger opp eller forsvinner ut av landet, men samtidig er det flere som kommer og er på gang i flere klubber, forteller trønderen fra Oslo.

-Lsk har fortsatt mye kvalitet, selv om over halve laget er borte, men avstanden opp til dem og Avaldsnes er ikke i dag skremmende stor, og jeg tror som sagt det blir en thriller av en sesong, og at Toppserien ikke blir mindre spennende, selv om vi mister en del store navn, avslutter stopperlegenden fra Trøndelag. Men jeg er enig i at vi mister mange store navn, med mange og unike kvaliteter, avslutter Rønning som nå jobber i NFF.

Tidligere landslagstrener nå Fagsjef i NFF Even Pellerud sier dette

-Det blir vanskelig å snakke seg bort fra dette, når du kommer med denne listen over navn som forsvinner fra Toppserien, starter vår tidligere trenerlegende med, fra Ullevaal. Dette er navn som har preget toppfotballen i flere år og lar seg ikke erstatte med en gang.

Landslag, Even
Pellerud er positiv til fremtiden, men ser at kvaliteten i år kan bli noe tynnere, men at spenningen blir desto større(foto Kvinnefotballmagasinet)

-Men jeg tror at det med god satsing og matching fremover, så vil vi ta igjen de som har forsvunnet, for slik er det alltid, at noen kommer og går i fotballen. Men jeg ser at denne vinteren er litt spesiell og at mange profiler er borte.

-Det kommer til å bli jevnere i år, og det vil gagne våre unge spillere, selv om ikke kvaliteten vil være der med en gang, sier Pellerud.

På spørsmål om hvilke lag han ser for seg vil prege toppserien, svarer han følgende:

-Det er det for tidlig å si noe om enda, men det vil jeg få mer oversikt over når jeg har sett noen av lagene på Pinatar, og i de kommende vintermånedene. Men jeg tror vi går mot en meget spennende sesong, og det er noe jeg gleder meg til, avslutter karen fra Kongsvinger, med 31 år bak seg som trener og leder på høyt nivå.

PS: Jeg prøvde å nå tidligere Toppspiller og profil Solveig Guldbrandsen, nå spillerutvikler i Kolbotn, for å få en kommentar. Men kom ikke gjennom på telefon før denne saken skulle ut.

Jan Reidar 27.01.17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest