Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

«Kvinnefotball -hva faen, liker du virkelig det ?»

/
/
/
327 Views

Jeg sitter på bussen med noen Kolbotn spillere hjem etter trening, og så setter det seg en mann i 50 årene på siden av meg. Og så snakkesalig som jeg er så begynner jeg å utveksle noen ord med denne gjennomsnittlige Norske borgeren på min alder. Og etterhvert så spør han meg hva jeg driver med. -Jeg følger Norsk kvinnefotball og skriver litt om dem, forteller jeg.

-Hva faen, liker du virkelig kvinnefotball, er ikke det for menn, svarer han, mens det sitter litt flirende og småflaue Kolbotn spillere rundt oss, som han er uvitende om. 

Dette er ikke en mening som er i tråd med trenden nå, den er positiv, men fortsatt er det mange der ute, flest menn men også kvinner som mener disse helst skal gå med skjørt, lage barn og se pene ut, hele tiden.

Og hvorfor tar jeg dette opp nå, ikke tilfeldig. Nå står vi snart foran en ny fotballsesong, vi kjemper om EM plasser på ulike nivåer, vi kjemper om en OL plass og seriene begynner rundt om i landet om bare noen uker.

NFF 332326

Ikke stått opp med det gale benet nei, men vi menn gjør det ofte

Det er en helt vanlig lørdags formiddag her nede på Sørlandet og sola titter inn med varme stråler som gir morgenen en ekstra dimensjon, mens kvinnene kjemper om edelt metall på skøyter på tv.

I disse søte små morgen timene med min lille due, Messi, kom jeg til å tenke på alle de fordommer jeg har møtt de siste årene, disse allvitende menn og kvinner som tror de vet eller kan noe om sporten vår, og jeg må mer flire nå en tidligere, en å la meg påvirke til dype tanker, men alikavel…

Det gjør at jeg igjen setter meg ned med tastaturet og bruker mine to fingre…

Naboen min

Tidligere i vinter under et snefall så var jeg ute med sørlandskuffa og kjempet med moder natur, sammen med naboen. Og etter litt svette og noen kubikk med hvitt regn så begynner vi å snakke sammen, også om hva jeg styrer med.

Fotball sa jeg, og da begynner han ivrig å følge meg. Men da jeg sier videre at det er kvinnefotball jeg jobber med så ser han på meg, nærmest fornærmet. -Åh, de spiller jo også fotball, ja.

Så snakker han videre om herrefotball og deres kvaliteter, publikumsinteresse, treningmengder og så videre. Men da jeg sier at kvinnene trener mer en mennene, gjør og flesteparten er i tillegg i jobb eller utdannelse. Tar med her at det i Bergen ble gjort en undersøkelse for et år siden om treningene til Brann og Arna Bjørnar, og det viste seg at AB jentene hadde da 3 økter mer i uka, tross andre forpliktelser også. -Han tror meg selvsagt ikke.

NFF eee
Hun ble nylig kalt hore i FIFA, fordi hun var kvinne. Endelig ser vi endringene komme.

Mange menn til OL?

Så spør jeg min kjære nabo igjen om OL. Vet du hvor mange menn og hvem de er, som skal til OL i Rio, til sommeren. Han tenker lenge på det men finner ikke noen navn, men sier at håndballjentene skal. -Ja hva men landslaget for herrene i fotball da?- Hehe, nei de er jo aldri med på noe. Nei sant det svarer jeg, men hva med jentene våre da? – Ja. men det er ikke det samme svarer han.(?)

-Men som du kanskje ikke vet så kjemper våre Norske kvinnespillere om OL billett i vår, og kan bli noen av ytterst få som kan ta en Olympisk medalje, vil ikke det bety noe, spør jeg?- Jo, jaudå det er jo noe, men ikke det samme, sier han igjen, før jeg finner det på tide å gå inn å gjøre noe mer fornuftig.

Er ballen rund ?

Alle kjenner de hvite brede stripene ved lyskryss eller på veier, hvor man kan krysse veien. Det får meg til å tenke på at jeg noen ganger løper i rushen mellom bilene uten å tenke, uten å bruke overgangs partiene, noe mange garantert har gjort. Vi tar sjanser, vi gjør ofte noe uten å tenke, slik er det i fotballen også, vi bør tenke før vi uttaler oss og tror at ballen alltid er rund. For mange er faktisk ikke ballen rund, den er firkantet, det er det jeg sitter igjen med, etter å ha diskutert, eller snakket om fotballen jeg elsker, med mange i flere år, rundt hele landet. Men heldigvis er ting i ferd med å endres.

Få vet at i de siste VM for kvinner har vært fulle hus på kampene, med opp mot 80-90 000 tilskuere, som i USA og Kina. Det er noe annet en 300o på Sør Arena, som sitter å hutrer å lengter etter makrellfotballen, mens det kommer over høy taleren at det er 8000 på kamp….

På en privat landskamp i Stavanger mellom Norge og De Forente Arabiske Emirater i 2014 møtte det opp 7000 mennesker. Noen måneder senere møtte det opp 48 000 da det Engelske kvinnelandslaget tok i mot Tyskland til privatlandskamp- jeg bare nevner det.

Tør ikke bryte handback med min datter

Jeg tør påstå at flere ville hatt trøbbel med å vippe Nora Holstad, en Trine Rønning eller Maren Mjelde bort, skulder til skulder om man var en helt vanlig mann. Jeg ville aldri funnet på å utfordre min datter i handback eller andre fysiske aktiviteter lenger, når jeg ser å godt trent de er, og det er tatt i betraktning at jeg er en fysisk forfallen mann, men dog.

En annen ting er det tekniske, der vi nå ser og opplever at flere av våre beste jenter faktisk har et større teknisk reportuar en det gutta boys har.

Jeg vet også at kvinner eller jenter aldri kan ta igjen menn på fart og fysikk, det er umulig, men jeg var bare fristet til å få ut noen tanker, med litt glimt i øyet, sammen med Evergooden min.

Trine Rønning, Stabæk
Mange menn vill gå rundt Trine Rønning, om de måtte bruke fysikken for å komme forbi henne.(foto Stabæk)

Til dere menn og kvinner

Til slutt så kan jeg igjen minne dere menn og kvinner om, at vi har en av verdens beste spillere i Lyon i Ada Hegerberg og flere rett bak. Vi kjemper om EM på tre nivåer i disse tider, kvinnene leder EM gruppa suverent. I Nederland skal de kjempe om billett til de Olympiske leker i Rio. Norge skal ha to lag med i Champions League, Lsk og Avaldsnes. Og igjen hvor er gutta boys….

Og på bakgrunn av at fotball er verdens største idrett for kvinner, så sitter vi fortsatt med capsen godt trukket ned i øya her hjemme, i den grønne Felleskjøp dressen og blander våre drinker, som består av sur hjemmebrent med kaffe.

Ada Hegerberg 5553
En av verdens beste fotballspillere er Norsk-og hun er kvinne.Ada Hegerberg i Lyon(foto Lyon)

Fotballtinget

Denne helgen er det fotballting og der blir det bestemt mye, også hva økonomi angår. Og det er bare å ta en titt på budsjett og tall fra i fjor, så ser dere hvor store smulene er som kvinnene har fortjent, i forhold til våre fantastiske menn som er i «verdensklasse». I NFF sitter det nesten bare menn, og BARE menn i viktige stillinger. Ikke en eneste direktør i NFF er kvinne, av 19 kretser der det kun en kvinnelig leder, og det oser karsk og money-tellere bak hver en dør i det ovale bygg, som er sammensatt av mye bekjentskap, ja merkverdig mange!

NFFHege Jørgensen
Tidligere styremedlem i NFF, Hege Jørgensen og avtroppende sportsjef i Kolbotn, har vært en talskvinne i mange år, og har en brennende god kronikk på Kolbotn sin webside, www.kolbotnkvinnefotball.no (foto NFF)

Dette på tross at det er ca 115000 kvinnelige spillere i Norge, mot rundt 300 000 menn.

Takk for oppmerksomheten, folkens og så håper vi alle på en flott fotballsesong for alle, og at vår kjære fotballsjef ikke blir å se sovende på tribunen i 2016….

-fortsatt en flott lørdag til dere alle, tross at jeg ikke enda vet om det heter fotball, eller kvinnefotball enda… 🙂

Jan Reidar

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest