Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Landslagsjef Sjøgren og Pellerud i samtaler med Magasinet – Om uttak, landslag og EM!

/
/
/
1197 Views

Fotball er et spill der alle andre en utøverne har meninger om nivå, spillere, uttak og mye annet i av det som foregår i sporten. I herrefotballen er det slik at alt måles, alt kan ses i repriser, og det blir heftig debattert i avisspalter, programmer og tv-studier. I kvinnefotballen har vi en helt annen verden, der det på tross av streaming og flere spalte meter fra aviser de siste to årene er lite konkret om selve idretten. Det blir sjelden eller aldri stilt spørsmål eller debattert  etter en serierunde, en kamp, eller etter landslagsuttak. Her har fotballen et enormt utviklingspotensiale, med å nå ut til medier og i debattrommene.

Dette kommer naturlignok av interessen ute blant folk, som er mye lavere en hos herrene. Det er også fordi få eller ingen følger toppfotballen tett nok til å kunne, vite eller stille spørsmål som kan være viktig for mange, både klubber, spillere og de som jobber med fotballen både i organisasjoner og i for eksempel landslag. Dette er i mine øyne et problem, nettopp kunnskapen rundt toppfotballen vår, og der ligger også litt av nøkkelen til interessen, tror jeg. Ikke hva Martin Sjøgren mener, eller hva Morten Røssland gjør som Arna Bjørnar trener, for det er ofte meget bra, i likhet med de fleste, men få skriver konkret og ingen kan analysere en Toppseriekamp, eller en toppserierunde. Hvordan kan vi da få opp interessen?- når verdens «4 statsmakt» ikke har kunnskap eller informasjon god nok det jentene våre driver med?

Undertegnede kan kun snakke for meg selv, og dere vet jeg kan være «løs i munnen» eller fyrer «fra hofta», til tider. Jeg har moderert meg kraftig de siste årene, og brukt mildere formuleringer, men meningene er like fortsatt like sterke. Spørsmålet man kan stille seg, er kunnskapen min tilstede- og det er berettiget!

Men amatøren i meg gjør alltid et forsøk……

Mitt siste utspill og mening som kom rett etter landslagsuttakene på tirsdag, der jeg mener jeg hadde grunnlag for å si noe, ytre meg og ha noe i «sekken» av verdi kom litt røft ut, men grunnen var god nok. Reaksjonene utenfra lot heller ikke vente på seg, fra det dessverre «anonyme fotballnorge» som i motsetning til herrefotballen, mener mye, men ikke tør si i fra i det offentlige rom. Det kan jeg tildels også skjønne, siden kvinnefotball familien er mye mindre en hos herrene, men dog- jeg begynner å bli litt lei «offerrollen», om jeg kan ta den lille ærefulle gleden det er å ha den!

Martin Sjøgren her i midten, da han ble ansatt som ny Landslagsjef. Til magasinet forteller han litt om uttaket til kampen mot USA(foto NFF)

Tilbake til uttaket på U23 og A-landslaget på tirsdag, der jeg følte jeg måtte si i fra og nå skal jeg utdype meg mer, og både landslagsjefen og Fagsjefen i NFF kommer med sine uttalelser i intervjuer til magasinet.

Jeg mente ettertrykkelig at det var en del spillere som burde vært med i begge grupper, og ikke vært med i en eller ingen av gruppene. Dette snakket jeg også med Pellerud og Sjøgren om, og begrunnet det med mine referanser fra vårens kamper. Utfra det utgangspunktet fikk jeg to fine samtaler med de to sterke personlighetene i Norsk fotball, og vi var enige om det meste, og uenige om noe. Jeg vil også bemerke at noe vi diskuterte ikke kommer på trykk.

Jeg fant en rød tråd hos landslagene

Man snakker ofte om den røde tråden, å viktig denne er å ha i de fleste sammenheng, og jeg har lett og lett etter denne på de Norske landslagene og jeg fant den. Det kan være flere, men jeg fant en, som det er viktig for meg å få belyst, og også få fagsjef Pellerud til å svare på før jeg belyser den. Først vil jeg si at undertegnede og Pellerud har en fin tone og snakker bra sammen -men han syntes jeg kan være litt mer forsiktig med ordbruken min, og det har jeg tatt til etteretning, en så lenge.

Mitt første spørsmål til Pellerud er omfattende men også viktig i den røde tråden til NFF.

De tre siste årene, på alle landslagsuttak på U23 og A-landslag, og det er mange uttak og spillere, så finner jeg ikke en eneste spiller som er ny i de to gruppene uten landslags bakgrunn fra J15 til J19, og det er bemerkelsesverdig. Det betyr at ca 700-750 spillere er blitt tatt ut de tre årene(selvsagt mange av de samme, naturlignok), og det er da jeg finner den røde tråden til landslagstrenerne Lexerød, Tyriberget, Sørensen, og andre som Halmøy, Pellerud, A-landslagstrenerne disse årene.

Even Pellerud her som landslagsjef, på Algarve, nå Fagsjef i NFF(foto Kvinnefotballmagasinet)

De har ikke funnet en formspiller i Toppserien eller 1.divisjon, uten å hatt en landslagdrakt over hode, før de ble 17-18 år og kunne nå en U23 plass på landslaget! På to og en halv sesong så er det ikke en debutant utenom landslags systemet som er tatt ut, kanskje med et eller to unntak jeg kan ha oversett, og det er ikke bare rart, det er bemerkelsesverdig. Selv med kun 5-10 navn, så ville dette spørsmålet vært relevant.

Tirsdag tok Lagerback ut fire debutanter på herrelaget, uten sammenligning, men man ser uansett at noe er skjevt, spør du meg. Skulle man lete i arkivene på Sognseveien så kan man sikkert finne unntaket som beviser det motsatte, men aldri den «røde tråden», så jeg spør Pellerud om dette.

 • Dette høres noe merkelig ut, men jeg har selvsagt ikke oversikten her og nå, men mener at vi gjør gode evalueringer og er trygge på at vi gjør jobben der ute. All den kontakten vi har med trenerne rundt forbi og samtalene der i klubbene, gjør at jeg er trygg på at uttakene er gjort grundig. Og hovedmålet vårt er ikke å finne nye spillere til enhver tid, men der mye går på bearbeidelse av de spillerne vi har jobbet over tid med.

Nå skal ikke jeg gå ut med enkelt navn i denne saken Pellerud, men det er flere spillere her både på A-landslag og U-landslag som har hatt en meget svak vår, og som over tid ikke har vært gode. Ser dere på disse og er det noen grunn til at ikke formspillere utenfra får muligheten, og at spillere over tid i svært dårlig form, får sjansen på nytt?

-Dette må du spørre Lexerød og de som har direkte oversikt om dette om, siden jeg naturlignok ikke har denne oversikten så tett. Men jeg ser at spørsmålet ditt kommer, men jeg kan ikke kommentere hver enkelt spiller og oversikten hos alle.

Bør det være slik at vi ikke har en debutant på flere år på to landslag utenom landslagsystemet?

 • – Nå byttet jeg ut flere spillere i 2012 da jeg var landslagsjef og gjorde mange endinger, så det er ikke helt rett det du sier.
 • Karina Sævik her med vimpelen etter en landskamp for U23 i fjor, da Lsk trener Hege Riise var med som trener. Sævik er også en type som kan være fremtiden for Norge og er med i A-troppen(foto NFF)

Men de du byttet inn Pellerud, kom jo fra U-landslagene og ikke utenfra, så det er jo det samme som i dag. Men jeg husker da at de byttene kom naturlig og var riktige den gang, så det var rett, men nå snakker jeg om de siste årene fra 2015, og et spesielt fenomen.

 • -Nå er det også slik at vi ikke kan sammenligne oss i herrefotballen, og debutanter der, og ofte er det lengre mellom talentene og jeg føler meg fortsatt trygg på at vi gjør en god nok jobb, men kan selvsagt overse noe en gang i blant. Men igjen dette ligger mer på de enkelte trenernes jobb og hva de ser, så det er de som må svare på dette. Det er også trenere i klubber og deres tilbakemeldinger til oss, som er en del av denne jobben.

Det har du rett i, men det er tross alt du som er sjefen og har ansvaret og oversikten?

-Det er korrekt, men igjen, jeg kan naturlignok ikke kjenne til alle, og vite om spillere som vipper den eller den veien.

Hva lønn og stipender angår for landslagspillerne Even, hva kan du avkrefte eller bekrefte dette, siden det er mange som tror det ene og det andre rundt i landet?

 • -Det er slik at ingen landslagspillere får lønn fra NFF, det er helt sikkert. Men det er noen som gjennom stipend ordninger via Olympiatoppen, får noen kroner, som ikke utgjør mye. Det er litt forskjellig, men det kan være rundt 20-30 spillere som får dekket eller får en kompensasjon fra organisasjonene- men det finnes ingen lønn det kan jeg avkrefte med en gang.

Jeg syntes uansett dette er urovekkende og noe merkelig Pellerud, men flott at vi kan ta «debatten», men nå over til noe mer hyggelig, for det skjer jo tross alt også mye bra i fotballnorge om dagen.

Du har lang fartstid og få kjenner både det hjemmelige nivået og internasjonal fotball som deg. Hva syntes du om flere av de yngre talentene som kommer opp og frem nå?

 • -Der er mange spennende typer på ulike alderstrinn og ute i lagene våre, så det ser meget lovende ut og vi har noen som har ferdigheter som er godt over snitten i sine kull. Men disse spillerne har fortsatt en vei å gå, blant ser vi at offensive spillere med ekstreme ferdigheter har mye å gå på i den defensive biten, og motsatt. Men utviklingsmulighetene er nå mye bedre, de ligger bedre til rette rundt i klubbene, og flere jobber meget godt rundt i Norge, forteller mannen med flest EM, VM og OL medaljer som trener i Norge.

Ditt inntrykk av Toppserien så langt, der flere var spente på nivået denne sesongen?

 • – I de kampene jeg har sett så jeg blitt positivt overrasket over nivået, når vi vet at mange trodde det skulle bli en del svakere, siden mange gode sluttet. Men jeg har sett mye bra, godt trente spillere, forflytninger og klokskap, samt en del utførelser som gjør meg glad og positiv til Toppserien så langt. Å se Arna Bjørnar som har vært unge og talenter i flere år, blomstre som i år, har vært meget godt å se, for deres og vår utvikling generelt -flere har tatt mange steg den riktige veien i flere klubber.
 • Pellerud har i likhet med meg og mange sett at Arna Bjørnar har vært gode og imponert i år. Her ved venstreback Elise Stenevik som har tatt store steg i vår(foto AB)

Når jeg spør Pellerud om det kommende EM i Nederland til sommeren, så henviser han meg til en Blogg som kommer på www.fotball.no, fremover mot EM, der han skriver om ulike fenomener og meninger fra sin lange internasjonale reise og setter disse inn i gode ytringer, mot det som venter oss til sommerens store fest i tuilipan-landet.

Landslagsjef Sjøgren til Magasinet

Jeg treffer en hyggelig landslagsansvarlig på telefonen fra Sverige, der han var klar for reise, for å se Champions League finalen i kveld, og Ada Hegerberg. Der fikk jeg god tid til å spørre om mye, og han var reflekterende og hadde mye på hjertet. Noe av dette kommer jeg tilbake til når EM nærmer seg, men jeg hadde noen spørsmål på hjertet om blant annet uttaket, og til det sier han på telefonen:

 • -Vi har en varierende tropp på alder, der vi har mange nye unge spillere etter et generasjonskifte, og det tar litt tid å sette laget og spillet, men syntes vi er på god vei. Nå får vi to gode prøvelser mot USA og Frankrike før EM begynner, og da skal vi være klare.

Hvordan var uttaket av troppen og var du sikker på spillerne?

-Selvsagt ikke, dette er jo en prosess over tid, hvor flere jobber sammen for å finne spillerne og en tropp vi ønsker. Mange er naturlignok i den «sikre» posisjonen til å bli med, mens den vanskelige biten er jo de som banker på og er i grenseland mellom å komme med eller ikke.

Jeg reagerte spesielt på at Stine Reinås fra Stabæk ikke var med i troppen, fortell litt om det?

 • – Reinås er enda svært aktuell for EM og er en av mange vi følger hele tiden, men jeg følte at det akkurat nå var Kristine Leine sin tur til å få prøvd seg, etter noen gode kamper.
 • Reinås er med på U23 landslaget, men undertegnede syntes det er en noe snodig avgjørelse(foto Stabæk)

Flere inkludert meg selv har ansett Reinås som kanskje den beste stopperen i vår i Toppserien, da kan det kanskje se litt rart ut, og det har intet med Leines prestasjoner å gjøre?

-Vi ser alle med ulike øyne på spillere og hva vi ønsker å ha av kvalitet eller kompetanse, og jeg var i stor tvil, og tok ingen avgjørelse på dette før så sent som dagen før. Man må også se en helhet og hva vi trenger av ulike ferdigheter. Men la det være sagt med en gang, det er ingen EM tropp som er tatt ut enda, og Reinås er i likhet med noen andre aktuelle for Nederland.

-Jeg syntes også når du spør om gode spillere i vår, at Hege Hansen hos Klepp har vært god. Hun har ekstremferdigheter som kan være nyttige, og jeg vil følge henne tett fremover i likhet med flere andre spillere.

Noen spillere i toppserien du syntes har gjort det bra, og hvor mange kamper ser du i Toppserien?

 • Jeg prøver å få med meg minst 3-4 kamper hver runde på stream, og så har jeg sett noen få live. Dessuten har jeg min assistent og gode rådgivere rundt meg som Lexerød og de trenerne på de yngre landslagene, som følger tett med.
 • Frida Maanum har noe eget ved seg som jeg har sett i år, og er en spennende type og kan nå langt. Hun har virkelig vist seg frem, men det er langt fra talent til å bli en etablert storspiller, men hun har mye i seg, og gledet meg så langt. Nå har Nora Eide Lie vært skadet, men hun er også en av de yngre som har noe jeg liker og tror kan få en fin høst i år. Det har vært mange tette og gode kamper i Toppserien så langt og det er tydelig at det jobbes godt rundt forbi, avslutter en hyggelig landslagstrener fra Sverige.
 • Nora Eide Lie her i Urædd drakt, nå Kolbotn, er en av enkeltspillere landslagsjefen trekker frem for fremtiden(foto Urædd)

Landslagstroppene kan ses på www.fotball.no

(Det kommer mer fra intervjuet i/under EM)

(PS:feil kan forekomme)

Jan Reidar 01.06.17

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest