Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Lsk Kvinner mot Avaldsnes i 2.runde i NM- Magasinet snakket med NFF, er svært forundret over samsvar på oppsett, økonomi og spillerutvikling!

/
/
/
1149 Views

Når J19 oppsettet i NM kom i år var det først og fremst en kamp jeg reagerte på som igjen starter en enda større og viktigere sak. Og etter å ha snakket med Norges Fotballforbund og arrangement og turnerings komiteen i ledelsen, så er jeg blitt virkelig bekymret. Ikke ene å alene for denne kampen, men reglene og det økonomiske aspektet i dette, siden vi også i stor grad snakker om spiller utvikling og om å følge Europa i utviklingen.

Utgangspunktet for denne saken startet med hvordan NFF har greid å sette opp to av de absolutt største favorittene til NM finalen allerede i første runde, Arna Bjørnar borte mot Stabæk? Man skal følge svært lite med, om man ikke skjønner at disse sammen med Lsk og Klepp er fire megafavoritter i dette NM. 

Dette får det til å eskalere til noe mer en en kamp, men også til at de bruker reglene som sier at det ikke er seeding i turneringen, og at de har spart det ned til kun to flyreiser -altså en økonomisk sparing-ikke en sportslig gevinst? Det skaper dermed flere spørsmål, en det jeg ville ha svar på.

Jeg prøvde flere ganger å ringe Nils Fiskekjønn, leder av komiteen men fikk ikke svar, ei heller Rune Pedersen fikk jeg i tale, men kom gjennom til arrangement konsulent Knut Bjørn Norheim i første omgang. Der traff jeg også riktig mann, siden han har satt opp 1.runde, og fikk svar på flere spørsmål, i den grad han kunne eller ville svare på det jeg lurte på. Norheim er en ryddig og dyktig kar så dette går ikke på han som person, dette til etterretning!

Økonomi og en flyreise eller to før utvikling av spillere/landslagspillere

Når jeg snakket med Norheim så sier han som sant er at det ikke er seeding i J19 NM, noe som ikke var en nyhet. Men hans sier følgende – Det er som kjent ingen seeding i denne turneringen og dermed ble oppsettet slik, siden vi kom unna med kun to flyreiser i alle 16 kampene. Norheim kunne også bekrefte at det var han som var ansvarlig for å sette opp kampene, da naturlignok med dobbeltsjekking med en eller flere andre.

På mitt neste spørsmål om J19 NM var en besparelse økonomisk isteden for en sportslig arena å utvikle våre beste spillere på så svarte Norheim følgende

– Jeg er usikker på hvor du vil med dette, men vårt utgangspunkt er å gjøre det mest mulig riktig utfra de forhold som passer klubber å utøvere best. Det gjelder i forhold til skole, eksamener, reisebelastning og om klubbene har hatt hjemme eller bortekamper ved tidligere år, sier NFF sin konsulent til magasinet.

På mitt spørsmål om hvorfor ikke dette praktiseres likt når det heller ikke er seeding om seniorene, så får jeg beskjed om å spørre Rune Pedersen, som jeg ei heller på neste forsøk er mulig å få i tale på telefon. –Det kjenner jeg dessverre ikke til, så det må du dessverre ta med Pedersen som sitter på det ansvaret, avslutter Knut Bjørn Norheim til magasinet.

Egentlig et ryddig og godt svar fra NFF, men man sitter igjen med flere spørsmål en svar på det totale når man ser kvinnefotballen under et.

For dyrt å drive med spillerutvikling i Norge

Spillerutvikling foregår i klubbene, der har de hverdagen med klubb og skole, og få dette til å samkjøre på best mulig måte. Klubbene vil ha best mulig kamparena for sine beste spillere, og det får de med kamper mot gode lag gjennom sesongen, gjennom å oppleve å spille store viktige kamper, med det som fører med seg av forbereding, nerver og annet som igjen gir referanser for senere utvikling. Og spesielt siden vi i Norge har over 30 % av våre beste spillere i aldersgruppen 16-19 år, så er dette viktig.

Derfor er det utrolig snodig, ja ulogisk, at to lag med så mange U-landslagspillere på begge sider, som Arna Bjørnar og Stabæk , som kommer fra ulike landslag, som igjen har ansvaret for våre talenter med en pengepott på litt over 21 millioner kroner -da blir satt opp i 1 NM runde, og svaret er at det ikke er seeding? Jeg er satt sjakk-matt

Skal NFF bruke samme argumentet som de bruker i J19 klassen, noe de skal og må gjøre nå, så kan vi få Avaldsnes mot Lsk allerede i 2.runde av NM(foto Kvinnefotballmagasinet)

Da kommer et annet spørsmål?

-Ser NFF, og har de sammen med klubbene sikret regler som gjør at den totale spillerutviklingen både på landslag og klubblag, i Norge er sammenfallende, eller møtes de i døra med for mange vedtekter som gjør dette meget vanskelig. Det man kan lure på er hvordan man begrunner å spare flyreiser i NM, på kanskje tilsammen 200-300 000, der man i året bruker 22 millionerJ15 til U23 landslagene? Hvor er logikken og da dukker spørsmålet igjen opp er det klubb eller forbund som utvikler våre unge poder?’

På det ene kontoret så forteller man om et godt samarbeid mellom landslag og klubbtrenere til det beste for lag og spillere. Tre kontorer unna, driver man å sjonglerer med flyreiser og NM oppsett som slår det første samarbeidet i hodet, med kraft. Ser man NFF på som en familie, så bør man som i andre familier, snakke sammen. Dette bare medfører til at avstanden mellom grasrota og NFF blir større. Åpenhet, noen innrømmelser og uttalelser ville gjøre NFF til et organ man satte pris på, end amer en i dag

Lsk kvinner mot Røa i første runde i NM for kvinner.

Etter en hyggelig og informerende samtale med NFF, tross at jeg ble mindre klok, så er jeg spent på følgende. Neste uke er det klart for oppsettet til NM for kvinner , etter at 1.runde avsluttes til lørdag da Tromsdalen og ØHIL avgjør den siste kampen.

Jeg prøvde flere ganger å nå Rune Pedersen uten svar, det samme med leder Fiskekjønn men uten resultat.

Jeg kan nesten svare selv, for de gjør som de pleier, nå uten regelen bak seg. Dette er enkelt siden de(NFF) bruker seeding som en regel fra i år, som da kan med andre ord alle topplagene møtes i NM for kvinner. Avaldsnes mot Lsk, Røa mot Stabæk er ikke usannsynlig….. eller det vet vi jo, de praktiserer det ikke heldigvis.  Men er vi klokere?

Dermed er jeg mer forvirret etter at jeg undersøkte denne saken og reglene, en jeg var før. Konklusjonen må være at klubbenes representanter, som er NFF, enten ikke følger med på nivået, eller nok i kvinnefotballen til å gjøre det beste for alle, og ikke minst det aller viktigste, hvordan vi utvikler oss videre som fotballnasjon.

Jeg kjenner nivå, klubber og spillere meget godt, jeg kjenner reglene nok til å vite det viktigste, men den sunne fornuften er jeg ikke alltid med på…og nå har jeg falt av lasset med å skjønne forskjellen på teori og praksis hvor heller ikke reglene er like for alle….

Fakta er: I alle klassen gjelder regelen IKKE SEEDING, i oppsett, følg med om NFF følger denne regelen, med mottoet» likhet for loven»…..

 

Lykke til alle sammen!

Jan Reidar, 25.04.17

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest