Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Magasinet har kåret årets ungdomslag i 2017

/
/
/
1382 Views

En utrolig flott sesong går mot slutten og det er med stor glede jeg kan presentere de spillerne jeg mener har utmerket seg i Norsk fotball denne sesongen. Det har vært særdeles mange unge spillere som har prestert på høyt nivå, og derfor har det vært litt av en jobb å plukke ut de spillerne som fortjener en ekstra oppmerksomhet denne sesongen. 

Det er utrolig artig å se gjennom papirer, kamper og referanser for å sette opp en slik liste, men det er ikke så enkelt når man må vrake utrolig mange gode spillere, for det er man nødt til -det er bare å prøve selv med nøytrale øyne. Jeg har hatt rundt 35 kandidater til de ulike posisjonene, og det har vært et spesielt hodebry rundt midtbanen, der over 15 navn har markert seg så godt at de har vært aktuelle. Fremover på banen var det enkelte som skilte seg ut, mens det naturlignok ikke var så mange bakover i forsvarsleddet, siden færre også inntil 20 år spiller i de posisjonene i toppfotballen.

Blant mine kandidater var det også enkelte fra 1.divisjon som var med i vurderingen, men få av disse kom helt opp til slutt. Dette også meget normalt, siden de ikke har samme tøffe arena og ikke kan sammenlignes med Toppseriespillerne på samme måte. Jeg har heller ikke sett så mange kamper fra 1.divisjon, mot nærmere 100 kamper i Toppserien, som grunnlag. 

Mange vil nok nikke gjenkjennende til min liste, mens noen selvsagt ikke vil være enige, der de mener spillere fra sine egne klubber burde vært med eller andre. Men da må man også ha i bakhode hvem de mener burde vrake til fordel for sine kandidater. Det er bare å prøve å sette seg ned å se på prestasjonene i årets serier, så finner man fort ut at dette er litt av en jobb. Bare minner på at dette er undertegnedes mening, og selvsagt vil det være andre som har gode referanser og sett nesten alt av lag og spillere denne sesongen, som har andre evalueringer -naturlig nok.

Til slutt, de som mener det kan være opplagte navn som ikke er med, så minner jeg om at noen kan være aktuelle for årets lag, uansett alder. Også minne om at det er et lag som består av spillere som er fylt 20 år i 2017 og yngre.

To sterke kandidater til årets lag(foto Thomas Brekke Sæteren)

Keeperplassen den vanskeligste

I og med at det er få eller ingen spillere i denne aldersgruppen som er faste keepere eller har spilt mye i Toppserien, så var dette tross mindre spillere å velge mellom den plassen jeg måtte studere mest på, for å komme frem til noen aktuelle navn, men landet til slutt på en fortjent keeper, i kamp med et par andre. Toppseriekeeperne er oftest enten utlendinger eller godt over 20 år, og det gjorde listen noe kortere.

Karen Oline Sneve, KIL/Hemne – ble mitt første valg på keeper plassen, og litt unikt fordi hun spiller i 1.divisjon. Når jeg først gikk i gjennom kandidatene så var det til slutt Sneve som tok min plass. Tross 49 baklengs på et bunnlag på nivå 2 i Norge så har den 17 årige keeperen markert seg sterkt gjennom sesongen. At hun også har spilt seg inn som et foreløpig 1.valg på J19 landslaget, er et bevis på at jeg føler meg trygg på valget. Hun blir dermed en av svært få fra nivå 2 som er vurdert i min tropp i 2017.

Her kikket jeg også nærmere på keepertalentet til Stabæk, Frida Thomas(18), også på U19 landslaget, men uten toppseriekamper og kun med 2.divisjons spill nådde hun ikke opp. Benedicte Haaland fra Arna Bjørnar var også en kandidat, men mye sykdom og kun to kamper i Toppserien var ikke nok for 19 åringen.

KIL/Hemne keeper Sneve får fortjent plass i mål hos undertegnede(foto NFF)

En backrekke på kun tre spillere

På grunn av at forsvarsleddet hadde mindre kandidater en de øvrige, så satte jeg opp et lag i 1-3-5-2 formasjon, og det var her enkelte som skilte seg særdeles ut, mens jeg også måtte rokere ned en midtbanespiller i mangelen på sterke nok kandidater og fordi det var flere på midtbanen som fortjente en plass. Som vi ser i dagens fotball så er det heller ikke unikt med midtbane eller forsvarspillere som bytter roller.(ref landslagene blant annet)

Malin Brenn, Lsk. Stopperen på årets seriemester var kanskje en av de enkleste å plukke ut på årets lag. Hun har spilt seg til fast plass på Lsk i år, noe som i seg selv er imponerende. Hun har spilt så godt at man nesten ikke har savnet Skammelsrud i rollen, og det sier det meste. Med imponerende 18 av 18 kamper av 18 åringen, og hennes spill, så er bør hun også være en kandidat til årets unge spiller i Norge. Solid pasningspiller, god til å plassere seg, og tøff i duellene har gjort at hun har vokst enormt i år. Et par minus for et par stygge glipp i sesongen, men er man 18 år, og har spilt 1588 minutter på topplaget, da kan man tillate seg litt smårusk- Bankers!

Elise Isolde Stenevik, Arna Bjørnar. Også en spiller som jeg ikke var i tvil om å ha på mitt lag denne sesongen. Med kanskje den beste dødballs foten under 20 år og vertfall med venstre, så har hun skaffet Arna laget flere mål etter sine cornere og frispark. Offensiv i spillet, tøff og voksen spillestil allerede så ung. Kan selge seg litt ofte, men her er det mange flere plusser en pirkede minuser. 18 kamper av 18 i toppserien sier også nok om at hun er klar for mitt forsvar.

Rikke Nygard, Arna Bjørnar. Noen vil sikkert reagere på at jeg har satt ned Nygard på en venstre stopperplass, men det er rett og slett i mangelen på andre, og fordi hun har prestert så godt på midtbanen på et hyggelig Arna lag denne sesongen, og var umulig å komme utenom. 17 åringen har hatt et stort gjennombrudd i årets sesong, og i flere kamper har hun nesten gitt meg en tåre i øyekroken for sitt spill. Hun har i noen kamper faktisk vært opp mot banens beste og banens ener, med sine valg, innsats og kreativitet, og var en spiller jeg bare var nødt til å ha med her. 13 kamper i Toppserien for laget som lenge kjempet om medaljer er intet mindre en sterkt.

Midtbanen – enormt mange kandidater

Denne lagdelen var det så mange gode kandidater at jeg også måtte velge med en femmer på midten. Her må jeg innrømme at jeg har litt klump i magen, siden jeg har måtte vrake flere eminente unge spillere fra en 11er. Men noen fikk plass på en solid benk.

Ingrid Syrstad Engen, Trondheims Ørn. Antilopen fra Trondheim var mitt første valg i en dyp sentral rolle på midtbanen. Med sine 20 kamper fra start var den unge «generalen» selvskreven med sitt eminente overblikk. Med sine falkeøyne leser hun spillet som en fullblods hoppe, og har et steg jeg er meget svak for. Stor ballteknikk, lederegenskaper på banen og allerede en etablert spiller på toppnivå i Norge. Skal jeg sette en minus i margen på Engen, må det være at 19 åringen ikke har scoret mål på 1798 toppserieminutter. -Bankers!

Elisabeth Terland, Klepp. Kun 16 år gammel har Terland slått igjennom denne sesongen med bravur. På et sterkt Klepp lag som fortsatt kjemper om bronse, har hun utmerket seg for sin vokse spillestil tross ung alder. Jeg har latt meg imponere over henne i mange kamper, der hun også har scoret to mål denne sesongen. Men nær 1000 spilleminutter på et topplag i Norge i den alderen så er det nok til å heve øya, selv om man ikke er Rogalending.

Klepps Elisabeth Terland er en av mange som har slått gjennom i år(FOTO: Jærbladet)

Rakel Engesvik, Trondheims Ørn. Hvor kom hun fra? Ja ikke godt å si, men etter hennes to mål i april mot Kolbotn, så måtte jeg sette en strek under navnet hennes tidlig i sesongen. Og de strekene ble fort til flere, for 19 åringen fortsatte med en imponerende sesong, der også hun har fått sitt gjennombrudd. Hun har scoret syv mål i årets toppserie, er toppscorer for Ørn og har spilt i samtlige 20 kamper. At hun fikk sin deby på U23 landslaget nylig, forteller at det ikke bare er Lotto millionærer fra Verdal.

Emilie Nautnes, Arna Bjørnar. 18 åringen har igjen prestert på et høyt nivå hos topplaget fra Bergen, og med sitt vinnerinstinkt er hun på mitt lag. Offensiv virvelvind som er umulig å stoppe i form. Har temperament, noe jeg syntes er mangelvare i toppfotballen her hjemme og er definitivt et pluss hos meg. Kjent for et omdiskutert rødt kort, og også i grenseland for å havne utenfor 11eren, fordi hun har vært noe ujevn -men et stort talent!

Olaug Tvedten, Avaldsnes. Den tidligere Trott spilleren kom til Avaldsnes og skulle kjempe mot mange proffer om spilletid. På årets Cupfinalelag og sannsynlige sølvvinnere så har hun fått imponerende bra med spilletid, noe få 17 åringer i Norge ville fått. Med ti kamper for et av Norges beste lag og med en innsats og kvalitet som sier meg at Tvedten vil komme langt med samme progresjon, så har hun vært en glede å følge i år. I siste kamp mot Stabæk, fra start, syntes jeg hun imponerte igjen og beviste at hennes plass på mitt lag er om ikke bankers så godt innaførr.

Olaug Tvedten med en sterk sesong(FOTO NFF)

Spisser:

Sophie Haug, Lsk. En av de sikreste kortene på årets lag er uten tvil tanksenteren og råsterke Haug, som fra sin spissposisjon har satt sitt preg på Norsk fotball i år. En av tre-fire sterke kandidater til årets unge spiller, og fortjener hver eneste spaltemeter. 18 kamper for årets seriemester, 12 seriemål på 1300 minutter trenger ingen større presentasjon. Endelig har også J19 landslaget funnet ut at hun bør være bankers på topp for Norge, en plass hun i dag ikke har noen konkurrenter. Nå gjenstår det å se om talentet presterer over tid, for man blir ikke prinsesse kun for et år. -Bankers!

Lsk spillerne Brenn og Haug selvskrevne på årets lag. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Andrea Wilmann, Stabæk. Med sine 19 kamper for toppklubben og hele 6 mål i deby-sesongen sin så har hun vært en viktig spiller for klubben i kampen om å nå en medalje i årets sesong. Med en progresjon og ny utvikling i ny klubb har hun spilt på seg mer selvtillitt og er meget vanskelig å stoppe en mot en. God fart, teknisk god og fine avslutningsegenskaper har vist at hun har fått både tillitt og en vekst etter klubb bytte i vinter, hos nye trenerne. 18 åringen har gått fra å være et spedbygd talent til å bli en potensiell storspiller om noen år, om tålmodigheten fortsetter å være på plass i det unge hode.

Willmann med en spesielt meget god høst for Stabæk. Foto NFF

Benken:

Her var det utrolig mange å velge mellom, både spillere som var nær laget og som var nær å være utenom listen. Det er ingen 1.divisjonsspillere med i troppen utenom keeper, og det skulle godt gjøres også. Nivået er stort opp til toppdivisjonen, men noen var nær, etter å ha sett enkelte kamper, og de har fortsatt til gode å bevise at de er på toppserienivå. Her er navnene uten noen form for begrunnelse:

Sigrid Helbostad fra Grand en av flere meget gode på benken(foto Avisa Nordland)

Sarah Suphellen, Ørn(mye skadet) -Nora Eide Lie, Kolbotn(mye skadet), Meryll Abrahamsne(slitt med skader, veldig nær 11eren)- Synne Vatnem, Avaldsnes- Thea Bjelde, Arna Bjørnar, Svanhild Sand, Ørn – Sigrid Helbostad, Grand Bodø, Lotte Fikseth Fossem, Medkila- Amalie Johnsen, Grand Bodø, My Sørsdahl- Kolbotn og Tuva Espås, Røa

(Med forbehold om feil og mangler)

Jan Reidar 23.10.2017

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest