Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Kan man miste J-19 finalister i NM allerede i kvalifiseringsspillet?

/
/
/
501 Views

Man har sett de siste årene at tøffe kvalik runder i byer/regioner med flere gode lag, kan gjøre at meget sterke lag allerede er ute før NM moroa har begynt. Dette er selvsagt ikke ideelt når man skal kåre de beste lagene i NM, selv om dette er mer unntaket fra regelen en realiteten. Men det har skjedd flere ganger og spesielt i regionen som Oslo, som ofte har meget sterke og jevne lag, som er ute av Norgesmesterskapet før andre lag, fra andre regioner der nivået ofte er betraktelig svakere.

Jeg har bare notert meg at det er lettere for lag som Lsk, i Akershus, med to deltagere som får NM plass av fire lag, en det er i fks nabo regionen Oslo, som får tre av ni deltagere med. Man finner også flere eksempler som man kan se i oversikten nedenfor.

Klepp junior47434
Klepp er regjerende mestere fra 2016, og gir Rogaland en ekstra cup plass. Klepp har store tradisjoner i cupen i yngre klasser(foto Klepp)

Galt eller godt system, eller er kostnaden med rettferdighet for dyr?

Oppsettet er basert utfra de regler og normer som ligger innenfor NFF sine statuetter. Det er nok liten tvil om at dette ikke er innenfor det mest rettferdige systemet, fordi det hvert år er enkelte lag som blir slått ut allerede i kvalik rundene, som normalt ville slått andre lag med nærmere tosiffret antal mål i en NM kamp.

Hver krets og region får tildelt plasser og derfra kvalifisering før selve cup spillet begynner. Jeg har de siste årene sett at dette systemet nødvendigvis ikke er til det beste for utviklingsarenaen i denne viktige alderen.

Men det som kanskje er både det verste og beste i cupen, er at alle kampene frem til semifinalen blir satt opp og ikke trukket. Fordelen er at da får man frem de beste lagene til slutt. Bakdelen er at cupen som cup og akeladd-fenomenet ikke kommer til sin rett, om det er det vi ønsker?

Dette fordi jeg mener cupen, som konkurranse og historisk er en fin kultur arv i Norsk fotball, der mulighetene ligger for overraskelser. Dessverre kan man si at dette fenomenet kanskje slår mest ut allerede før man får begynt, for noen lag.

Diskusjonen om dette kommer ofte hvert år, også med problematikk i senior NM, hvorvidt kamper og system er riktig utfra region, kvalitet, borte/hjemmekamper og rettferdighet. Det er stor uenighet ute blant klubber, ledere og kretser om hvorvidt dagens system er basert utfra en god og riktig konkurranse for alle. Hvem har den gode fasiten?

Les alt om oppsettet på Serieforeningen, der man kan lese om antall lag fra de ulike regionene. Der kan man blant annet se at fra Hålogaland fotballkrets, så er kun Medkila påmeldt, laget fra Harstad som ikke var med i 2014 og 2015 og som ble slått med 0-7 i fjor av Grand Bodø i første runde. I Oslo kjemper ni lag om tre plasser, som viser noe av kompleksiteten. Og dette er på ingen måte noe negativt om Medkila, det skjønner alle. I Oslo vil eksempelvis et eller flere av disse lagene ryke før NM begynner ; Blant ØHIL, Vålerenga, Kolbotn, Stabæk og Røa vil mist to lag forsvinne, utfra dagens system.

Trondheims Ørn juniorer
Trondheims Ørn er ikke ukjent med Junior finaler(foto Ørn)

Her har dere oppsettet, antall lag og regioner:

http://www.kvinnefotball.no/j19-lagens-lange-vei-mot-telenor-arena-har-startet

Kanskje et forslag om at Toppserieklubbenes junior lag, blir med først inn i 1.runde av cupen, sammen med de  beste lagene i 1.divisjon, kan være en ordning å se på? -og at man legger inn en større penge-pott på reiser i cupen, som en del av økningen i spillerutviklingsandelen fra den økonomiske siden.

Min mening utfra min erfaring gjennom noen år, er at cupen har et utviklingspotensiale og bør ses på i fremtiden. Jeg vet det er mange gode forslag, gode meninger og uenighet om dette, og jo mer saklig debatt, jo mer belyst blir dette, som jeg mener er et utviklingspotensiale.

Jan Reidar, 27.02.17

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest