Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Norges Fotballforbund står på randen av et opprør -kan de redde seg inn med gode signaler?

/
/
/
665 Views

Norges Fotballforbund har de siste ukene fått hard medfart i stor-mediene og ute blant folk flest. Nyhetene om at det er fortsatt enorm forskjell på kvinner og menn i Norges og verdens største idrett, er ingen nyhet, men utfordringen har skutt fart og nådd alle som liker eller bryr seg om fotball, sport og likhet i idretten.

Undertegnede har mer fulgt debatten, lest og hørt uttalelser fra flere hold, og har nøyd meg med noen tilføyelser på facebook siden under og over gode medieoppslag. Jeg har en gryende følelse at fiaskoen til våre kjære landslagsjenter nesten var det beste som kunne skje oss, utenom en eventuell EM-medalje. At man røyk ut slik man gjorde, fikk engasjementet til å bruse på godt og vondt, og mye det siste, og derfor tror jeg innsatsen til Maren Mjelde og co kan få større ringvirkninger, en vi ante rett etter 0-1 for Danmark i vår siste kamp i EM.

Bilde av Martine Halvorsen, som skrev en meget god sak i Aftenposten, link under(foto privat)

Når ledere i NFF leser kritikken-

-Så bør de først og fremst se at noe er galt, og også skjønne at det er ikke er de som personer man er ute etter, men rollene de har i et av våre viktigste sosiale nettverk staten har. Jeg skal ikke referere til alle tall om fordeling av penger, inntekter til herrefotballen gjennom medieavtaler som gjør at de skal nesten ha alt i potten til NFF, siden dette er skrevet om i de fleste medier de siste dagene.

-Men Nils Johan Semb og hans medarbeidere må ta innover seg at grasrota og flere i toppfotballen er møkk lei ansvarsfraskrivelser, der alle ser at Norsk fotball står foran stupet. Fotballpresident Terje Svendsen smilte før take off til Nederland med jentene, og presterer i samme periode å si at de må trene, spise og hvile mer. Bare å komme med et slikt utspill forteller oss som kjenner miljøet meget godt, at selv personen i den største stolen på Sognsveien, ikke en gang kjenner over 30 % av medlemsmassen han er leder for i en milliard bedrift. Når man også nylig fikk midt i ansiktet at Norges spillere i EM hadde to draktsett og ikke kunne bytte drakter, og spillerne reagerte, da bør noen se seg selv i speilet og ikke komme med argumenter, for de finnes faktisk ikke.

Når presidenten og NFF varsler endringer, så setter de opp sitt egen utvalg som skal analysere dette over to år. Ganske fantastisk, når man allerede rundt i klubber på ulike nivåer kjenner hvor skoen trykker!: https://www.nrk.no/sport/fotballpresidenten-varsler-endringer_-_-det-er-ikke-noen-quick-fix-1.13617721

 • – Det er bare å ta en telefon til Arna Bjørnar og trener Morten Røssland, få fotballkretsen i Trøndelag til å reise hjem til Thomas Dahle i Trondheims Ørn, så får man hverdagen til Norsk fotball. Snakk med Glenn Kleven i Lyn om hvordan han jobber med yngre spillere, og hva som kreves for at de blir gode, eller kan bli enda bedre. Alle fotballkretsene med respekt for seg selv har en handlingsplan, og denne må man vel ikke ha et nytt utvalg til for å evaluere? det virker så tungt, tregt ja rett og slett føler jeg at dette utvalget kun skal roe ned debatten.
 • En sterk generasjon som vant Åpent Nordisk mot sterke lag- hvor er de om fem år? (foto NFF)

Toppserien reduseres

-Jeg tror først NFF vil se på Toppserien og smale den inn for å få mer økonomiske muskler til færre lag, som da igjen kan jobbe seg inn mot Europa. Skjer det så må også kravene til de klubbene bli meget strenge når det blant annet gjelder spillerutviklere, kunnskap, lønn og ikke minst må tilbakemeldingene om hvilken jobb som gjøres i klubbene være klar. Det er ikke sikker dette er løsningen.

-det som i så fall blir spennende å følge med på er hva de gjør med nivå to og tre, altså 1.divisjon og 2.divisjon. Kort ment så må om 1.divisjon få samme rammevilkår som Toppserielagene har i dag, mens 2.divisjon må opp fra bredde til toppfotball-nivå. Her ligger det mange føringer, men dette er en skisse som kan utvikle mer i en større bredde, samtidig som toppen blir sterkere og tøffere.

 • Landslagene må «rengjøres»

-Alle landslagene våre har utvislomt store rammevilkår i forhold til klubbene her hjemme, og her ligger noe av den skjeve fordelingen, som det bør se på. Tar man alle samlingsdøgn fra J16 til U23, så bør man se nærmere på dette, sammenlignet med hvilket utbytte man sitter igjen med.

 • -Regimet på landslagene må i større grad evalueres og til slutt byttes ut. Børje Sørensen er den eneste jeg sitter igjen med i dag som har tilitt nok til å være med videre utenom Martin Sjøgren som har fått for liten tid og har måtte støtte seg nettopp på de som regjerer rundt landslagene.

Da Nils Lexerød ble ansatt som ukjent trener, følte Hege Riise seg snytt for at hun ikke fikk jobben, og nå kan man delvis være enig, uten å ta Lexerød som person. Dette er et lite eksempel på at man bør få inn tyngde der man utvikler våre beste talenter når de blir aktuelle for et flagg på brystet.

Hva med Hege Riise, Margunn Haugenes, Monica Knudsen. Lars Tjærnås eller andre sterke navn, på de yngre landslagene. Trenere med både god erfaring som spiller, internasjonalt og som trenere? foto Lsk

-Alle som har fulgt med en stund husker da Jarl Torske var den «syvende far i huset» rundt landslagene, og det gikk til tider meget godt, men var også i en tid der vi var godt foran resten av Europa. Nå kreves det enda mer for å følge med, det kreves enda mer fagkompetanse og ikke minst så bør man ikke bare hente inn resurser fra trenere som nødvendigvis har en sterk rød tråd inn til NFF-famiien på Ullevaal. Jeg gjentar meg selv, men alle kan lese resultater, der man kan skryte av å ha et nylig J16 lag som vant et sterkt Nordisk i vår under Lena Tyriberget, med blant annet Tyskland som motstander. I gjennom de senere år har vi sett mange sterke lag i denne aldersgruppen, men det er enda mer synlig hvor svakere vi er når jentene kommer opp på J19 nivå og eldre, og dette må og bør NFF se selv. Med kun 5 millioner innbyggere som nærmest er født med ski på føttene, må også tenke annerledes en de store nasjonene, for vi har ikke så mye å ta av- der Island er det eneste eksempelet på det motsatte.

Distrikts Norge

 • -Ute i Norge, langt nord, vest, sør og i øst er det så mange gode klubber og trenere som bidrar til flere av våre talenter. Klubber og trenere må få større og bedre arbeidvilkår, og det bør settes inn midler stipulert direkte til gode jentemiljøer, og for å bygge opp nye der de ikke finnes. Fotballkretsene bør meget snart få en egen person med hjerte for jenter og utvikling, ansatt 100 %, som kan bygge opp klubber og egen krets. -Som på guttenivå, bør det legges opp til en økonomi som kan gjøre at det blir landsdels-serier i først omgang på J19/20 nivå, og senere på J16 nivå. Utdannelse av trenere må belønnes fra deres eget forbund som en gevinst for satsing på nettopp det sterke kjønn.
 • Elise Stenvik fra Arna Bjørnar , er en av fremtidens spillere, hvordan gjør vi hun og andre bedre?(foto Arna Bjørnar)

Debatten har rast og et opprør er i emning

Det er bare å ta de nylige overskriftene, så skjønner man at det er et voksende krav fra fotballnorge om at jenter og damer må tas på alvor. Jeg tror at om ikke Svendsen, Semb og co ikke tar signalene nå og kun iverksetter en komite, så kan det bli månelyst helt frem til fotballtinget neste vår- for da vil det skje mye ikke ledelsen i NFF er forberedt på. Og et av de beste utspillene kom fra en av våre største fotballstjerner på herresiden, Mats Møller Dæhli, som igjen bidrar til et bilde av fotballdagen i Norge, som er i endring:

Her er noen av utallige artikler den siste tiden:

-http://nordnorskdebatt.no/article/fotball-pappa-pal-jakobsen-noe

 • -https://www.nrk.no/sport/har-ikke-troen-pa-kvinnefotball-loft-fra-nff_-_-et-spill-for-galleriet-1.13619581

-https://www.nrk.no/sport/norges-landslag-ble-nektet-a-bytte-drakt-etter-em-kamp-1.13617798

 • -https://www.nrk.no/sport/norges-landslag-ble-nektet-a-bytte-drakt-etter-em-kamp-1.13617798

-http://www.dagbladet.no/sport/em-fiaskoen-vi-taper-fordi-gutta-fortsatt-ikke-vil-ha-jenter-som-vinner/68536411

-http://www.vg.no/sport/fotball/fotball-em-2017/norge-har-stupt-paa-fifa-rankingene-etter-at-semb-ble-toppfotballsjef/a/24103814/#xtor=CS6-6-[24103814%20kraftig_fifa_fall_for_a_landslagene_etter_at_semb_ble_toppfotballsjef]

-https://www.bt.no/btmeninger/debatt/i/zqwyK/Det-starter-i-barnefotballen?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1500795326

-https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/7r15w/Jeg-kan-ikke-telle-hvor-mange-ganger-jeg-har-fatt-slengt-i-ansiktet-at-jenter-kan-ikke-spille-fotball

-https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/JaGyJ/Mokkaholdninger-ma-ut-Seksualisering-ma-ut-Og-gubbestyret—det-trenger-en-utskiftning–Martine-Halvorsen

Jan Reidar, 29.07.17

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest