Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Norsk Toppfotball med stor keeperutfordring – Oppsummering av runden når 180 minutter gjenstår av 2016

/
/
/
271 Views

Av 1980 spillende minutter i 22 serieomganger, gjenstår nå kun 180 av disse, og mye syntes nå avgjort etter helgens runde i Toppserien. Få overraskelser, igjen dommere som kan være med å påvirke millioner i kvinnefotballen, og favorittene innfrir. Kvinnefotballmagasinet tar en liten gjennomgang av helgens begivenheter før «kursen settes mot» Sør Arena og Norge mot Sverige i landskampen om en uke, der jeg også ser på keeper situasjonen i Norge

Det er fortsatt teorier om både gull, sølv og bronse, men i mine øyne kun teori. Også om kvalifiseringen, samt hvem som stikker av med «200 000 kroner» som ligger i potten til en ekstra La Manga tur på midten av tabellen er spennende nå mellom Sandviken og Ørn. Det er det det cirka koster å sende ned et av seks lag på en ekstra treningsuke. Medkila kun sekunder fra nesten å sikre seg kvalik, når Urædd mistet to poeng mot Klepp.

Jeg roper også et lite varsko hva keeperstanden angår. Halvparten av toppserielagene har utenlandske keepere, og bak Hjelmseth er det noe urovekkende etter min mening for Norge, der vi også har sett flere keeperavgjørelser i år godt under pari, også i helgen. Keeper ansvarlig i NFF, Jan Erik Stinessen har et godt materiale å henvise til, har gode keeper samlinger å vise til, men jeg regner med han også har sett det samme som meg gjennom 2016 sesongen, at vi har en del å gå på og at vi må bli bedre- mye bedre!

fiskerstrand
Fiskerstrand her i svevet som Stabæk keeper. Nå er Lsk keeperen ryggskadet, og jeg mener vi har store utfordringer bak henne i fremtiden(foto Stabæk)

Gullrushet fortsetter til Romerrike

Nå har Avaldsnes fortsatt teorien på sin side i kampen om sitt første gull i toppserien, når to serierunder gjenstår, men da må man være meget optimistisk på Karmøy, om så skal skje. Lsk har to matchballer, først mot Stabæk, og skulle det gå dårlig så får de en ny sjanse mot Sandviken. Og for et mannskap og en soliditet i Lsk, som kun har tre uavgjorte i år og ingen tap på de første 20 kampene, så må man overbevise meg godt for å se at mitt forhåndstips på et noe optimistisk Avaldsnes gull i 2016, skal gå inn. Ikke bare må Lsk tape begge kampene, AIL må også slå Stabæk og Sandviken borte i de to siste.

I helgen vant Lsk 3-0 over Vålerenga som kanskje spilte sin beste kamp for året, men kunne ikke hindre en ny gul triumf på hjemmebane.

I en tid der spekulasjonene begynner om neste sesong, så fikk vi se en kommende seriemester som slapp innpå hele tre 17 åringer i løpet av kampen, noe som viser at man ikke bare henter gode spillere fra motstanderne, men også har rekruttene bak seg.

lsk-sophie-roman-haug
Sophie Haug, Lsk og U-landslag, kom inn og scoret sitt 2 toppsereimål mot Vålerenga, og var en av tre 17 åringer på banen hos Lsk(foto Lsk )

Nå vet man at Ørn kaptein Guro Reiten er Lsk spiller neste år, spekulasjonene går i om de henter Tuva Hansen fra Klepp, og så er Maren Mjelde usikker i Avaldsnes, og jeg vil tro den doble mesteren er villig til å hente Avaldsnes kapteinen, før neste sesong om de har økonomiske muskler.

Avaldsnes på «tomgang» mot Kolbotn som har rotet bort bronsemulighetene.

Avaldsnes vant 1-0 mot Kolbotn i helgen, etter at Magnusdottir og Thorsnes utnyttet Kolbotns andre store feil på to kamper, som har kostet dem dyrt og ganske sikkert bronsemedaljene. Man kan gjerne si at Kolbotn var det mest positive laget i kampen, sett på hva man kan forvente av et profflag og amatører, men det er nå en gang slik at mål og baklengs teller i poengprotokollen, også denne gang, der bortelaget totalt spilte en god kamp, frem til AIL sin 16 meter- der var det bom stopp!

For Kolbotn så er tallene tydelige. På 20 kamper har laget scoret 28 mål, og tar vi bort 7-0 seieren over Medkila i vår, så har laget ikke maktet å score mer en 21 mål på 19 kamper, og da får man ikke medalje i toppfotballen. Undertegnede som selv har fulgt Oppegårds laget tett i mange år, har før de siste sesongene skrevet om at KIL sine muligheter til medaljer blir borte, uten en «skremmende god spiss» eller garantister foran mål, også i år, der man så manglene. Utfordringen er også tydelig i det offensive spillet til klubben, der de ikke har lykkes på det kollektive plan, og i det siste maktet å skape svært lite, men en 4.plass er bra. Så må klubbens ledelse og sportslige del, se på hva de ønsker videre, være en utvikler klubb, eller være med å kjempe om pokaler- Da må flere grep tas om de ønsker det siste!

kolbotn-sta_kol_5
Karina Sævik spilte en ok kamp, da hun møtte sine tidligere lagvenninner i Avaldsnes, men tapte. Her mot Stabæks Bjånesøy og Ludvigsen, som nå med stor sansynlighet tar bronsen.(foto østlandets Blad)

Så kan man si at de har vært solide bakover, ja det stemmer, men skal man plukke kirsebær med de store, så må man ha bedre kompetanse i det som er kollektiv samhandling i front, fart og en større plan på det man gjør. Dette feller Kolbotn sine medaljesjanser i år. Og skulle det skje et under atStabæk rakner, og Kolbotn vinner de to siste kampene og tar bronsen, så er det samtidig betenkelig at lag i toppserien kan ta medaljer med rundt 30 mål i seieren. 15 mål bakover er meget sterkt, men det blir glemt når bøkene om 2016 blir lukket igjen.

Best i by`n

Sandviken blir best i byen Bergen denne sesongen, og nå kan ikke Arna Bjørnar ta naboen igjen, når to kamper gjenstår. De kan best komme likt poengmessig, men Sandviken sin målforskjell er mye sterkere.

I fjor skrev jeg at jeg trodde vi kunne se et skifte i Bergen der Sandviken kom foran Arna Bjørnar på tabellen, men jeg var nok litt tidlig ute med mine spådommer, tross at det skjer i år.

Sandviken gikk denne runden på et tap mot Stabæk på Nadderud, med 2-1, men var fult på høyde med Bærums laget, og viste på ny hvorfor de har hatt deres sterkeste sesong siden 90-tallet.

Arna Bjørnar hadde fire ganger grepet om kampen mot Trondheims Ørn, men var taktisk svake i de siste minuttene og gikk på en smell, der Reiten og Utland ordnet tre poeng for gjestene i sluttminuttene. I målorgien på Arna Idrettspark fikk vi ikke bare se Naalsund score hatrick og ni mål, men fikk igjen bevis for at dommerstanden i Toppserien preger denne sesongen. Om 6.plassen handler det om mye penger i kvinnefotballen, og over 200 000 kroner, får den som kommer på 6.plass og over.

la-manga-utland-332
Utland tilbake i form, og var med å snu til Ørn seier mot Arna(foto Kvinnefotballmagasinet på La Manga)

Man fikk vi se en kampleder på Arna som mistet helt grepet om kampen, uten at jeg igjen skal gå på enkeltsituasjoner. Det er helheten, måten man leder kamper på, tar svake avgjørelser, og dessverre skjedde det igjen, som det ofte har gjort denne sesongen. Og for alle som følger med, vet vi at NFF, dommerkomiteer og andre bryr seg lite om realitet og virkelighet -de har sine prinsipper og normer ,og er konsekvent mot ville se med fornuftige øyne på utfordringen. Klubbene ser den, publikum ser den, ledere gjør det, men naturlignok ikke dommerkollegaer og NFF.

Uansett er Ørn tilbake på sporet med Thomas Dahle, som vi hørte gjorde endringer i slutten av oppgjøret mot Arna, snudde kampen, og nå kan de snu en svak sesong til mye bedre, om de tar igjen Sandviken, de neste 180 minuttene. Tross en soleklar heands før 5-4 målet til Ørn, så kan Arna Bjørnar spare seg med å gi skyld på dommeren, det målet skulle ikke kommet uansett på det tidspunktet. Og Lisa Marie Utland er tilbake foran mål der hun i vår ikke fant nettmaskene, har det nå hjulpet godt for Ørn spissen som også er inne i landslagsvarmen igjen.

Nå står kampen om 6.plassen mellom kun to lag. Sandviken leder i øyeblikket med 2.poeng på trønderne, men har to utrolig tøffe kamper igjen mot AIL og LSK. Det betyr at Ørn har en real og god sjanse til å ta igjen Bergens laget. De møter Vålerenga og Kolbotn i sine to siste kamper, og virker å være i flyten, de også.

Kampen mellom Urædd og Klepp med keepere i fokus

To merkelige mål i Porsgrunn der begge keeperne kom i fokus på målene. Først Klepp keeper Campell som spiller ballen rett i kroppen på Melissa Wiik, og rett i mål til 1-0. Utligningen var også av det snodige slaget, da Line Smørsgård sender inn en ball fra nesten død vinkel og 18-19 meter, og ballen går over keeper Lauve og i mål. Urædd mente ballen hadde vært ute først- men et innlegg som blir slått innover fra høyre, med høyrefoten, som først er over dødlinja, så tilbake igjen og så havner i mål høres rart ut. Mulig vinden har spilt noen et puss, eller at det ble tatt en feil avgjørelse.

Uansett så kan Urædd ikke skylde på andre enn seg selv, for dette kunne vært unngått i mange foregående kamper, også i denne.

la-manga-16-scoring-wiik
Her scorer Wiik mot Klepp på la Manga, noe hun gjorde igjen mot Jælaget, men det var mer en gavepakke denne gangen(foto Kvinnefotballmagasinet)

Sekunder unna årets første hjemmeseier

Medkila ledet til det kun sto igjen sekunder mot Røa, men det ville seg heller ikke denne gangen for hjemmelaget. Deres første seier i Harstad mistet de da de ikke var kyniske nok mot gjestene fra Røa, som fikk med seg det ene poenget, heldig eller ikke. Men uavgjort så har de fortsatt dette i egne hender mot Urædd, og bør avgjøre dette i siste kampen da Klepp kommer på besøk. Men det er fortsatt muligheter for Urædd, men den er liten nå.

Keeper nivået i Norge er ikke det vi kunne ønsket og halvparten i Toppserien er ikke Norske

Nå har jeg sett mer eller mindre 100 kamper i år, live og på tv, og jeg registrer at vi har en keeper utfordring i Norge nå. Bak Hjelmseth i Stabæk er det et godt skille ned til nummer to. Nøstmo og Ervik har vært inne i de siste kampene og er lovende keepere, mens bredden bak er svak vil jeg påstå.

Med keeper tabber både i Porsgrunn og i Arna denne helgen så er det litt synonymt med nivået. Det er for ujevnt, det er for liten bredde, og flere er heller ikke Norske.

Giannetti fra Arna, Thompson, Sandviken, Valimaa, Kolbotn, Oluhei, i Medkila, Schiffel i Avaldsnes og Campbell i Sandviken er seks gode keepere, men de er ikke Norske, og det kan stoppe noe av vår utvikling her hjemme. I tillegg har man Line Johansen fra Danmark i Vålerenga, som er skadet, og da er vi oppe i syv keepere.

la-manga-orn-vif-keepere
Nøstmo fra Ørn og Ervik fra Vålerenga, er to av våre beste keepere i Norge bak Hjelmseth og Fiskerstrand. Her er de på La Manga, hvor de uttalte at de ønsket å være med å prege landslaget fremover i årene som kommer. Denne helgen var Nøstmo noe rufsete mot Arna, mens Ervik sto en god kamp mot Lsk (foto Kvinnefotballmagasinet)

Mer øving med føttene, der er den moderne keeperen nå!

Vi ser i kamp etter kamp at keeperen sitt valg med føttene ofte er under det nivået man kunne håpet på. Utrolig mange utspill går direkte på tribunen, og for ofte så leser keeperne situasjonene svak, og kan til tider virke dårlig orientert. Som man ofte ser back spill, der ballen går til innkast eller corner, ofte unødvendig, så ser man det samme med keeperne, som slår enkle baller rett til kast eller til en motspiller. Den moderne keeperen er nå en såkalt sweeper, der man som lag føler trygghet i igangsettingen av spillet og er førsteangriperen. Det nivået har vi mye å gå på, og Fagansvarlig i NFF, som har jobbet med keeperne i flere år, Jan Erik Stinessen, ser nok det samme som mange av oss.

Spørsmålet er hvor mye hver enkelt klubb tar keepertreningen på alvor, og hvor mye trening det ligger hos klubbene der man involverer keeperen som en spiller, i øvingsfaser på feltet. Dette kjenner jeg ikke godt nok til, men etter å ha sett kamper i hver runde denne sesongen og opp til flere, så ser jeg tydelige tegn på at Norge og kvinnefotballen har et stort potensiale på lagets kanskje viktigste spiller, keeperen som både skal hindre mål og være første angriperen. Der det siste er utfordringen og hvor det er stort progresjons potensiale. 

Nå har vi en rygg skadet talent full keeper i Cecilie Fiskerstrand i bakhånd, men hun er fortsatt ung og har tilgode å bevise nok, til at fremtiden er reddet. Vi har gode spirer, men gror det nok for at vi er trygge på keeperstanden i fremtiden?

Det som også er godt er at nå finnes alle toppseriekampene på teip og film, og analyse mulighetene er mye større, slik at utviklingen også bør skyte fart.

Se høydepunktene fra alle toppseriekampene her:  http://www.kvinnefotball.no/resultater-uke-41

Tabellen:

Plass Lag Kamper Hjemme Borte Total Poeng
V U T Mål V U T Mål V U T Mål Diff
1 LSK Kvinner 20 9 1 0 49 – 3 9 1 0 33 – 5 18 2 0 82 – 8 74 56
2 Avaldsnes 20 9 0 1 30 – 10 8 1 1 18 – 6 17 1 2 48 – 16 32 52
3 Stabæk 20 8 1 1 19 – 3 4 3 3 17 – 11 12 4 4 36 – 14 22 40
4 Kolbotn 20 6 1 3 17 – 5 5 2 3 11 – 10 11 3 6 28 – 15 13 36
5 Røa Fotball Elite 20 5 2 3 18 – 18 4 2 4 14 – 11 9 4 7 32 – 29 3 31
6 Sandviken 20 3 4 3 15 – 9 4 2 4 14 – 14 7 6 7 29 – 23 6 27
7 Trondheims-Ørn 20 4 2 4 19 – 12 3 2 5 12 – 26 7 4 9 31 – 38 -7 25
8 Arna-Bjørnar 20 4 2 4 11 – 11 2 1 7 8 – 26 6 3 11 19 – 37 -18 21
9 Klepp 20 5 0 5 22 – 15 1 2 7 8 – 27 6 2 12 30 – 42 -12 20
10 Vålerenga 20 2 3 5 10 – 22 2 2 6 6 – 25 4 5 11 16 – 47 -31 17
11 Medkila 20 0 3 7 9 – 19 1 2 7 7 – 24 1 5 14 16 – 43 -27 8
12 Urædd 20 1 2 7 7 – 25 0 1 9 4 – 41 1 3 16 11 – 66 -55 6

Jan Reidar, 17.10.16

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

1 Comments

Comments are closed.