Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

På de 3 siste landskampene våre på J19, U-23 og A-landslaget, startet 6 fra stor Oslo mens 27 kom fra distrikts-Norge!

/
/
/
290 Views

I refleksjonenene rundt hvorvidt det er en fordel eller ikke fordel og komme fra stor Oslo eller Østlandet, så viser de tre siste kampene på U19, U-23 og A-landslaget at fordelingen er noe ujevn. Den beviser også at det ikke er noe minus å komme fra eksempelvis Brønnøysund, Bamble, Indre Troms eller små lokale fotballsamfunn i Norge , sammenlignet med hovedstaden og Norges mest tettbebygde region. Derfor er det heller ingen automatikk i at de beste på våre beste lag i dag kommer fra de best utviklede klubbene eller kretsene, og at det skal være en form for logikk i det. Tvert om viser det at de fleste av våre største navn i dag kommer fra distrikts Norge, selvsagt med unntak.

Det som ofte kjennetegner talentene derimot er at de etter sine viktigste fotball år der grunnlaget har blitt lagt, flytter til de områdene med best kompetanse, eller for å si det på en bedre måte, der toppklubbene, Olympiatoppen og de store mulighetene er nemlig til Oslo og omegn.

Dette er også en av mine siste artikler på Kvinnefotballmagasinet, hvor det blir nedtrapping til noen ønsker å ta over.

DSC_0169
Her er noen av våre fremste fotballspillere under Algarve cup i vår(foto Kvinnefotballmagasinet)

27 spillere fra «bygda» og 6 fra stor Oslo og Østlandet

Utgangspunktet i den forrige artikkelen tok mest for seg uttak på de to yngste landslagene våre. Dette er også spillere som etterhvert skal fylle skoene til de som i dag spiller på eksempelvis de tre eldste landslagene. Og historien er ikke til å betvile. Jo eldre lands-lagene blir, jo færre spillere er det å se fra den regionen med størst muligheter, best anlegg, de største klubbene med Olympiatoppen, haller, flere trenere og så videre. Men i den sammenhengen så ser vi også at de store yngste talentene våre i nesten alle år nå drar til Oslo og de beste klubbene, med noen unntak.

Ser man på de tre siste kampene til J19, U23 og A-landslaget så stilte vi med følgende lag. Og det er verdt å merke seg at start elleveren i den siste J19 kampen, er uten spillere som vokste opp og fikk fotball lærdommen i stor Oslo. A-landslaget som startet mot Finland var representert med flest fra østlandet, med 4 spillere.

Josefine Ervik 20 år
Josefine Ervik en av våre unge spennende keepere, som kommer fra Møre og Romsdal(foto privat for Kvinnefotballmagasinet)

J19 mot Nord Irland 9.april:

Bogstad, Klepp kommer fra Rogaland

Tuva Hansen, Klepp fra Rogaland

Marit Bratberg Lund, Kolbotn kommer fra Hedmark

Ingrid Elvebakken, Kolbotn, kommer fra Østfold

Kristine Leine, Fortuna fra Møre

Karina Sævik, Avaldsnes fra Rogaland

Marie Markussen, Stabæk, kommer fra Troms

Johanne Fridlund, Vålerenga, kommer fra Vestfold

Maria Hiim, fraKlepp og Rogaland

Nora Eide Lie, Urædd og Telemark

Vilde Fjelldal, fra Medkila og Troms

Arna Bjørnar, Kristin Muller
Kristin Muller fra Arna Bjørnar og Andrea Norheim fra Klepp er to lovende unge Norske spillere(foto privat)

U23 mot USA, 29.mai.

Nora Gjøen, Lsk fra Hordaland

Nora Byom Nilssen, Røa og fra Oslo/Akershus

Inrgrid Stenevik, Arna Bjørnar og Hordaland

Stine Reinås, Stabæk og Trøndelag

Tuva Hansen, Klepp og Rogaland(startet også J19 kampen)

Guro Reiten, Trondheims Ørn og Trøndelag.

Maria Brochmann, Arna Bjørnar og Hordaland

Anja Sønstevold, Lsk og Oslo /Akershus

Lisa Naalsund, Arna B og Hordaland

Andrine Hegerberg, Kopparberg og Sogn

Andrea Thun, Sandviken og fra Østfold.

Landslaget 5999393
Roger Finjord Norges assistent her sammen emd Cecilie Fiskerstrand fra Stabæk, som kanskje er vår nye Ingrid Hjelmseth eller Bente Nordby(foto Fotballandslaget)

A-landslaget

Ingrid Hjelmseth, Stabæk og Oslo/Akershus

Maren Mjelde, Avaldsnes og fra Hordaland

Marita Skammelsrud Lund, Lsk og fra Oslo/Akershus

Nora Holstad, Bayern Munchen og fra Vestfold

Ingrid Moe Wold, Lsk fra Oppland

Gry Tofte Ims, Klepp og Rogaland

Solveig Gulbrandsen, Kolbotn og Oslo/Akershus

Lene Mykjåland, Lsk og Vest Agder

Isabell Herlovsen, Lsk og Oslo/Akershus

Kristine Minde, Linkøping og fra Hordaland

Ada Hegerberg, Lyon og fra Sogn

(NB-med forbehold om feil)

Påfallende stor frafall fra Østlandet

Ser man på de siste årene så er frafallet stor fra Oslo distriktet på landslagene når det nærmer seg J19 og U23, og grunnen er ofte at da bør eller skal man spille på det øverste nivået, med unntak. Nåløyet er trangere, og dermed er det også en mindre mulighet for å spille på disse landslagene og ha nivå eller være god nok, å spille på klubber som ikke er knyttet til Oslo, med unntak. Man ser at de siste årene med dominans av A-landslagspillere fra Stabæk og Lsk frem til nå, at det er mye vanskeligere for en spiller som er yngre å få spilletid eller vise seg frem for de respektive landslagene. I Stabæk har dette bildet endret seg noe den siste tiden, hvor flere yngre spillere er representert på yngre landslag, og noe mindre på A-landslag(noe som også har med skadesituasjonen å gjøre)

Når spillerne har kommet til ett vist punkt i karrieren så flytter de på seg til større klubber eller klubber henter de inn fordi de er talenter og spennende spillertyper. Dette også fordi de har i noen få år vist seg frem på yngre landslag og blitt lagt merke til.

Stabæk, Caroline
Caroline Graham Hansen er sammen med Ada Hegerberg en av våre største profiler. Hun har hatt «grunnutdannelsen» sin i Lyn og så Stabæk(foto Wolfsburg)

Hvor kommer våre største fotballspillere i fra?

Å begynne å kategorisere hvem som er best og så videre er ikke enkelt men jeg forholder meg til våre mest kjente spillere og tar deres utgangspunkt.

Flere gode og store spillere kommer fra Oslo og nærområdet, som Isabell Helovsen, Ingrid Hjelmseth, Emilie Haavi, Solveig Gulbrandsen og det er flere, som Caroline Graham Hansen i Wolfsburg, som kanskje er en av våre største spillere i dag.

Ser vi på fjorårets talentpris som gikk til Synne Jensen, så skal vi ikke glemme at hennes to motkandidater kom fra Karmøy med Karina Sævik, og Marie Dølvik Markussen fra Troms. Og da snakker vi om tre av våre største spillere i denne aldersgruppen, og de mest spennende.

De siste årene har navn som Ingvild Stensland og Lene Mykjåland vært store spillere i Norge, begge fra Vest Agder. Ada Hegerberg i Lyon er kanskje vårt største navn ute sammen med Graham Hansen, og hun er fra Sunndal. Landslagskaptein og mangeåring en svært stor profil Trine Rønning, er fra Trøndelag.

De spillerne vi ser i dagens toppfotball som vi merker oss med en strek under er for eksempel Guro Reiten i Trondheims Ørn, Johanne Fridlund i Vålerenga, fra Vestfold og Vilde Fjelldal fra Troms.

Dette viser oss at bildet er veldig nyansert og at det i alle år har kommet gode spillere fra hele Norge, og dermed avkrefter myten at unge spillere har det beste tilbudet i hovedstaden.

j19, sævik
Karina Sævik er ett godt eksempel på at det kommer frem store spillere fra sør-vestlandet.(foto UEFA)

Det finnes gode trenere på bondelandet også

At noen mener det kvoteres spillere inn fra mindre kretser er ikke realiteten slik jeg ser det. Det er ikke innbyggertallet som bestemmer om en spiller er god nok eller ikke. Det er rett og slett talentet, spilleren og jentas utvikling som er poenget, og ikke om du kommer fra Bærum eller fra Vinje i Telemark.

Det er heller ikke slik at det ikke finnes fotballmiljø, klubber eller trenere som er diskvalifisert til å utvikle spillere, tvert i mot, så ser vi i utrolig mange distrikt at det er en meget god spillerutvikling. Jeg tror neppe Elise Thorsnes hadde vært toppscorer i Toppserien 3 ganger, uten grunnlaget fra hjembygda i Sogn, og utviklingen senere i Arna Bjørnar. Jeg tror neppe Ada Hegerberg og søsteren Andrine hadde vært proffer i utlandet uten ett fundament i Sunndal. Lene Mykjåland fikk allerede for over 10 år siden en meget god utviklingsplan i Kristiansand, sammen med Start. Jeg tror neppe dagens talenter som Vilde Fjelldal i Medkila, som kom fra Hardhaus ville vært en av våre mest spennende talenter, det samme kan ikke minst sies om nåværende Stabæk spiller Marie Dølvik.

To gode eksempler som jeg har skrevet om i tidligere artikler, om klubber som utvikler spillere er Arna Bjørnar med god hjelp fra farmer eller naboklubber og Lyn. Disse to klubbene er uavhengig av sted, gjort en formidabel jobb jobb med unge spillere, og har også hatt flere lag høyt opp i NM og har og har hatt flere landslagspillere de siste årene i mye mer grad enn andre klubber. Det i øynefallende er også at de fleste Arna spillerne som begynte som J15 landslagspillere er med i dag også på J17, J19, U23 og lukter på A-landslaget, og det er bare å nevne den utrolige sterke 95 årgangen. De beviser at de ikke bare viser prestasjoner i ung alder, men har taklet utvikling videre, noe naturlig nok bare ett fåtall greier, siden det blir tøffere jo høyere opp man kommer på landslaget.

1 trenertrioen i Avaldsnes( foto Avaldsnes sin nettside)
Roar Wold her som tidligere Avaldsnes trener (i midten), har fått frem mange gode spillere fra Rogaland(foto Avaldsnes)

Debatt

Det er ikke enkelt å skape en debatt om dette. Jeg sitter mellom barken og veden nærmest og skal si om det er best å være «bonde eller byjente». Min konklusjon er at det ikke finnes noen fasit, og at det er ikke kartet over Norge som bestemmer om du er, kan eller blir god.

Fotballmiljøet er mye mindre i kvinnefotballen, mer åpen og man kjenner nesten hverandre alle sammen i en viss grad. Å tørre å uttale seg er vanskeligere i jente og kvinnefotballen, for man er redd for å tråkke på noen, eller komme i konflikt med noen man ikke bør og så videre. Litt trist for jeg mener gode innspill, enten om det er om det ene eller andre er bare med på å krydre og utvikle fotballen og interessen, selv om man er uenig.

At man på Lillestrøm kjemper for sine, at man i Bergen gjør det samme, på Jæren eller på Kongsvinger, det er selvsagt helt normalt. Å være bastant på at den og den spilleren, blant talentene på 15-16 år er den beste er både umulig og blir feil. Skal man fremme en spiller i Tønsberg, så må man kjenne utfordreren i Ballangen, og hvem greier det i Norge, hvordan kjenner man kvaliteten til alle utfordrerne som kjemper om en landslagsplass? Selvsagt ingen, ingen trenere, absolutt ikke foreldre eller de som er knyttet familiert opp til en spiller, vil kunne gjøre dette, og det ville selvsagt også falle svært dårlig ut. Dermed går praten om hvem som har de beste spillerne, de beste lagene og så videre. Jeg tror det går av seg selv og at NFF, kretser .klubbtrenere over det strakte land greier dette meget godt i stor grad.

Landslagstrenere og kretstrenere har en meget god oversikt, og skal naturligvis ikke påvirkes av andre enn spillernes trenere i klubb og region. Jeg har dessverre sett i mange år at enkelte har prøvd å påvirke den prosessen, men som viser seg å falle i svært dårlig jord og som sjelden fører frem.

J19, Marie Dølvik
Marie Dølvik fra Stabæk er ett godt eksempel på at det har og kommer mange store talenter og spillere fra Troms og nord Norge.(foto NFF)

En av de siste artiklene

Dette blir en av mine siste artikler her på denne siden, og grunnen er enkelt å grei at jeg ikke greier å opprettholde en side med kvalitet som kvalitetsikrer toppserie, 1.divisjon, bredde og alle landslagene. Alene så er dette arbeidet nå så tidkrevende at jeg vil unngå at det går ut over det leseren forventer av meg. Dessuten er drivstoffet i ferd med å gå tom på tanken min, og jeg ønsker å bruke fritiden min til ikke å bare handle om fotball. Jeg elsker fortsatt sporten, spillerne og spenningen, men jeg innser at kvalitet, tid, ikke minst økonomi, samt ressurser som ikke samsvarer med det en så voksende fotball-side nå krever.

Jeg vil fortsatt komme med en kommentar eller en mening, men målet på sikt er at noen kan ta over stafett pinnen, slik at jeg kan nyte en fotballkamp med is i hånden og ikke pennen. Dessuten savner jeg firluftslivet som jeg har måtte forsake samt familie og mange andre ting. Så sånn sett vet jeg hva en toppidrettsutøver må forsake… 🙂

Er det noen der ute som har interesse av å drive denne siden videre, så vil jeg gjerne få noen innspill

Fine dagen…Jan R

 

 

 

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest