Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Skal man kreve må man yte -flere klubbledere svikter i Norge det samme gjør NFF!

/
/
/
675 Views

Alle ønsker at kvinnefotballen skal løftes og flere mener at det heller ikke skal kalles kvinnefotball, men jeg kaller en spade for en spade og mener noe. Igjen viser problematikken seg ute i Fotball Norge, der noen klubber greier å ødelegge for flertallet. Etter at det igjen er kamper på nivå tre i Norge som ikke blir spilt og som får en direkte årsak til opp og nedrykk, betyr at det fortsatt er svikt i systemet.

Ved flere anledninger de siste årene har klubber og ofte andrelagene til lag i Toppserien og 1.divisjon, ikke møtt til bortekamp. Røa og Grei var her verstingene flere ganger, men har nå tydeligvis «reist kjerringa» og forandret innstillingen og viser til grep i ledelsen. Men så dukker andre opp, og i år er det avdelingen rundt Trøndelag som får oppmerksomhet. Med klubber som Trondheims Ørn, Tynset, Nidelv, Fortuna, Byåsen og Molde som impliserte parter. 

I 2017 bør man også ha et reglement som tilhører tiden

Hvordan kan det skje i 2017?

Jeg skal ikke gå nærmere inn på det som har skjedd i Trønder-land, men heller se på hva man kan gjøre for å hindre at det skjer igjen. Vi snakker altså om nivå tre i Norge, der utviklingsarenaen er enormt viktig, og der man også har flere unge U-landslagspillere.

Man har i dag en ordning der man må betale en bot på 5000 kroner for ikke å møte til kamp. Jeg har også forstått at man må betale samme motstander for deres tur til bortekamp om det skjer. 5000 kroner er som å «pisse i problemhavet», for det får ingen preventiv virkning, noe man har sett i flere år. For den summen så dekker det ikke en gang en liten busstur noen mil til motstanderen, og dermed er det mye enklere å bruke «regelen» der man kan ta boten isteden for å dra på kamp, om man sliter med noe i laget, det være seg sykdom, skole, arbeid eller annet.

Her ligger utfordringen hos lederne i Norsk fotball. Man må da kunne ta en evaluering i november/desember om man har spillere nok til å oppfylle kravene for å spille en sesong på det nivået man er. 2.divisjon er ikke toppfotball men breddefotball. Og her er det dessverre stor uenighet blant klubbene om det bør være det ene eller det andre.

Forskjellen er at i bredden, så kan man være mer «amatør» i driften av et lag, mens i toppfotballen så stiller man krav til det meste gjennom lisensen klubbene må akseptere. Det betyr en enorm forskjell i hvordan man må tenke, jobbe og drifte en klubb.

Arna Bjørnar og Sandviken i Bergen er to klubber til etterfølgelse for mange. Gode organisasjoner, kontinuitet og ledelser(foto Arna Bjørnar)

Ta ansvar

Skal man videreføre en god utvikling i Norsk fotball så bør man se på dette på alle nivåer. Man kan ikke heve et produkt i toppen om man ikke følger på under på nivå to og tre. Først må lederne i klubbene se på situasjonen rundt spillertroppen(e), og deretter evaluere om hvor mange lag det er grunnlag for å ha med. Dette er det minste man bør/kan kreve av klubbene i dagens fotball. Alle vet at 16/17 åringer flytter ut for skole, at flere jobber, at det kommer konfirmasjoner og lignende, i løpet av sesongen. Tar man ikke høyde for dette, så kan man fort havne i trøbbel, og bli gjenstand for at det for store følger for andre klubber.

Spesielt ligger dette ansvaret på klubbene i Toppserien og 1.divisjon, der alle lag har et 2.lag som sitt utviklingslag. Der skal også toppidrettskulturen ligge i veggene. Noen lag har sågar hele tre og fire senior/junior lag med i serien, og har faktisk også greid å ikke kunne stille til kamp. Det er min påståtte mening at slikt ikke kan aksepteres om man skal bli bedre i Norge.

Serieforeningen for kvinner bør også se på denne utfordringen, og si sterkere i fra til sine medlemsklubber. Jeg vet det i foreningen er blitt luftet gode og fornuftige løsninger, men som så langt ikke har slått helt gjennom.

Norges Fotballforbund har nesten ikke sanksjoner å komme med, når klubber ikke møter til kamp. Nevnte 5000 kroner er en vits, og bør heves til en sum som er representativt for utfordringen. Dette bør også være en god sak som bør diskuteres på vårens fotballting, der klubbene har sine representanter med og kan være med å bestemme hvordan fremtiden skal se ut.

Undertegnede har flere ganger tatt opp dette problemet, men få ser ut til å ta det på alvor, skal man tro de senere års nytekning, der divisjonssystemet er det samme og grensen for topp og bredde har vært den samme i mange år. Jeg har også snakket med flere klubber og spillere når slike situasjoner har dukket opp, og ofte er det skader og for lite spillere som er grunnen. Da bør vel det være en rimelig tydelig signal til akkurat den klubben at her har vi en utfordring.

Jeg sier ikke, og mener ikke noe galt om spesifikke klubber, for dette ligger i kulturen vår, der det er altfor enkelt å ta en billig sanksjon, en å jobbe hardt for å videreutvikle norsk fotball.

Jeg vet det drives enormt hardt over hele landet og at det er mange dyktige klubber som jobber frivillig på dugnad og legger ned tusenvis av timer. Samtidig må det være lov å se at dette kan gjøres noe med på en eller flere måter.

Enten bør man heve prisen for utelatelse kraftig, eller så må man se om 2.divisjon må inn under toppfotballen. Her må det kanskje også ses på andre løsninger i fks Finnmark og Troms med lange reiser og andre geografiske spørsmål, selv om de ofte er de mest pliktoppfyllende.

En annen løsning er å kanskje heve nivået på nivå tre, med kun to divisjoner, som igjen gir større spillerutviklingsmuligheter der nivået er tøffere. Men det koster penger, og gjennomføres neppe. Da må man kanskje også se på om man må redusere toppserien til eksempelvis 10 lag og det samme i 1.divisjon. 

Det er mange veier til Rom, men man kan ikke fortsette å ha «bomringer» på den veien, der prisen for å kjøre rett forbi ikke koster noe. Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste, og ledere på alle nivå bør ha en visjon om hvordan fotballkartet skal se ut om 5-10 år. Slik det er nå, så vil vår utvikling gå på tomgang.

I Post Nord-ligaen og Norsk Tipping Ligaen på herresiden, som er samme nivå som hos herrene, så er sanksjonene mye sterkere, og der ryker man rett ut av ligaen om man ikke møter til kamp. Man vil ha samme rettigheter som herrene, vi krever mer oppmerksomhet, men må man ikke da også stille krav i «eget hus» om at kravene også er de samme?

Jan Reidar 02.10.2017

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest