Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Bør man stille de beste spillerne i en EM kamp -når man bruker 21 millioner kroner og reiser 70 døgn i året?

/
/
/
977 Views

Før, under og etter J-19 landslaget sin EM kamp mot Sverige i går var innboksen min glødende rød av sterke meninger, og jeg må innrømme at det var flere av de samme tankene jeg satt med. Nå vil noen igjen si at jeg er negativ til kvinnefotballen(igjen), men det er jeg tvert om, jeg elsker idretten vår. Jeg kunne sett Songdal mot Stabæk i Eliteserien, jeg kunne sett Rosenborg, Odd eller Molde, men velger J19 landskampen i Sarpsborg, fordi jeg ønsker det, fordi jeg er svært glad i denne sporten og fordi jeg kjenner utøvere og nivå meget godt. Derfor har jeg også retten til å mene noe!

Kjemper du om gull i toppserien så er du god nok for J19 landslaget!

-En klisje å si og uttale, men en sannhet med med få modifiskasjoner. La meg gå til mitt store spørsmål etter at Norge spilte 2-2 mot Sverige i går. Jeg stiller spørsmål med 11-eren og jeg stiller spørsmål med disponering og innbyttere og taktiske grep inn mot sluttfasen. Jeg tok også en ringe runde rundt til flere kjente ansikt i fotballnorge, men ingen ville stå frem, tross unison kritikk av gårsdagens kamp som endte med poengdeling og to tapte poeng i siste sekund. Derfor blir igjen jeg den som ofrer meg,og skriver det mange andre også mener. Der naturlig nok det også er mange uenige, og det er ofte de som tar til ordet i en debatt.

Og først som sist, ta gjerne og hogg hue av budbringer og meningsytrer her, det lever jeg utrolig godt med. Når man bruker rundt 21.millioner i året på U-landslagene, med andre ord nesten like mye som Toppserien til sammen, da forlanger man noe tilbake. Vertfall en linje, kvalitet eller forståelse av at når NFF og deres trenere gjør valg som mange stiller spørsmål ved, at man blir «spurt» eller evaluert.

Lørdag så jeg Lsk Kvinner og Stabæk live i Lsk hallen, i den beste treningskampen for året, mellom to sterke gullkandidater, det er vi alle enige om. Begge lag og trenere mønstrer sine beste utøvere i generalprøven, det er vi også enige om. For de som har sett de fleste av treningskampene i år av toppserielag, så er de fleste enige om at det var en meget god kamp i Lsk hallen. Der var også J19 landslagstrener Nils Lexerød og så kampen. Både meg, flere i toppklubbene i Norge og andre som er sterkt engasjerte, skjønte derfor svært lite i går ettermiddag.

Er alle enige i Lexerød sine disponeringer og valg, her i samtale med Kvernvolden fra lsk?(foto NFF)

Syv spillere spilte toppkampen mellom to av de beste lagene i Norge, og alle syv var med å dominere kampen så til de grader. Jeg skrev tidligere at Frida Maanum var billijant(spilte i går), at Sophie Haug var en nytelse å se og en av banens beste. Hun vant nesten alt i lufta,  løp mye og klokt, var involvert i mye av Lsk sitt offensive spill, og var rett og slett en høydare. Hun er så sterk på hode at ingen ville slått henne i hodedueller foran målene, og med henne i begge bokser ville vi hatt en dimensjon ekstra på banen. Men god nok for norges J19 landslag i EM, som mistet verdifulle poeng var hun ikke? Et betimelig spørsmål som jeg ikke har svar på, og som noen neppe kommer til å spørre om andre steder i pressenorge, fordi man ikke bryr seg, og det er tross alt også midt i en eliteserierunde. Bare til orientering, så spilte Ingrid Kvernvolden fra start for Norge, men var innbytter for Lsk kvinner på lørdag…

Malin Brenn startet som stopper på Norges beste lag de siste årene, Lsk, igjen, og spilte nok en gang en stor kamp mot Stabæk, og med flere av de jeg satt på tribunen sammen med, var hun en av de som høsten rosende ord med stor grunn. Få 19 åringer i Norge har hennes kvaliteter, med fart, pasningsfot og oversikt og spiller stopper i en toppklubb.

Heidi Ellingsen var også en av banens «giganter» i det defensive spillet blant Stabæk og Lsk spillerne i lørdagens kamp, som også gjør at noen spørsmål bør stilles.

Mitt første og enkle spørsmål er uten å ha sett 1.divisjon i Norge og fransk 2.divisjon. Skal man stille med formspillere fra troppen, med spillere som kjemper om gull i vår øverste liga, eller stiller man de 11, som man tror kan løse en formasjon eller posisjoner, som ikke passer formspillerne våre godt nok?

Og husk folkens dette går ikke på personer eller spillere, det går på trenere og ansvarlige for avgjørelser før og etter oppgjør i en spillerutviklingsgruppe, som samles opp til 70 døgn i året(!), og tar en stor del av pakken på flere millioner fra forbundet- da må man ha lov å stille noen frågar…

Mitt andre spørsmål, er når man under kampen, etter en god og noe heldig 2-0 ledelse til pause, bør ta noen forhånds regler før 2.omgang? Det gjorde man delvis med å sette inn ryddejenta Ellingsen på midten i pausen, men var det nok? Nei er min mening. Vi så en svensk spiss i Loreta Kullashi som herjet med Norge i 90 minutter og som skapte trøbbel for flere av våre norske, med sin fart og tekniske ferdigheter- banens store ener.

Vi så også at Norge var best, da vi etablerte eller trykket gjestene bakover, da hadde vi kontroll på 2-1. Med en løpsterk, duellsterk og meget farlig offensiv spiller som også kan ta jobben bakover, i Sophie Haug, ville og kunne Norge ha yppet svenskene enda mer, men man ventet helt til det sto igjen 5 minutter, med å bytte inn kanskje banens beste i lørdagens kamp mellom årets favoritter til seriegullet, da er det lov å mene noe!

Bare så det er dokumentert. Ingen stiller spørsmål med fks kjempetalentet fra Lyn stopper Bækkelund, her er det helhet og nivå som er agendaen(foto NFF)

Ingen var dårlige!

Bare minne lesere på at ingen av de norske som startet er dårlige spillere, ei heller gjorde de noen dårlig kamp mot Sverige. Min mening er at vi kunne stilt enda sterkere og vunnet kampen, om vi hadde vært mer kyniske de siste minuttene, men vi mistet fokus, og tapte to viktige poeng på slutten- unødvendig etter min mening. Er jeg etterpåklok, nei, jeg skrev også om dette i kommentarfeltet før kampen, som mange så, men tok det bort etter å ha fått kritikk for å være «slem» mot jentene.

Alle eller mange mener noe- men ingen sier noe høyt!

Jeg har i flere år skrevet opp og ned i mente, om gode og dårlige dager. På gode dager er det mange rosende ord hos mange rundt i Norge. Men de dagene man bør og kan mene noe, da er det tyst blant folket i det offentlige rom, og nå snakker jeg ikke bare om kampen i går, men de siste årene.

Jeg skrev om noen skrekkscenarier på Island for noen år siden om J17 landslaget, som mistet plassen på svak ledelse fra benken, og ble hånet og hudflettet. Fakta, var at jeg i flere rapporter etter denne hendelsen hadde rett, med stor sannsynlighet, men jeg har lært meg gjennom noen år med kvinnefotballen, at skal jeg komme med noe kritikk eller saklig uenighet, så må jeg hoppe over til herrefotballen.

Kaptein og hærfører Engen fra ørn var nok en gang en «gigant» på banen og får BB sammen med Maanum, Stabæk- fra meg.(foto Thomas Brekke Sæteren, NFF)

Og er det ikke litt trist folkens, at det ikke er flere meninger eller flere som kommenterer fra denne kampen i media, på godt eller vondt. Trekker frem gode hendelser, målene eller har ytringer?

Jeg skjønner også trener Lexerød som sier at nå må vi ikke syntes synd på oss selv, og se frem mot neste kamp. Dette har han som leder for en gruppe som ser videre helt rett i. Så får vi som ser kampen, og mener noe, si hva vi tror og har av ytringer. les under hva Lexerød sa under kampen til NFF sine sider

https://www.fotball.no/landslag/norge-jenter-19/2017/j19-norge-mistet-seieren-pa-overtid/

Bare til slutt- jeg håper selvsagt i det lengste at våre jenter oppnår suksess, og at de går videre, for dette var vårt «dream team» siden de var 15 år, på landslagsiden, og har fortsatt flere av våre fremste og mest spennende spillere.

Stå på jenter og lykke til mot Serbia, dere når EM 😀

Jan Reidar, 06.04.17

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest