Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Talentene våre og den gråtende poden uten spilletid- hva er feilen eller utfordringen med Norsk fotball ?

/
/
/
305 Views

Jeg har ikke svar på alt om hvordan fotball Norge skal drives, svært få svar faktisk, som mange andre. Men jeg syntes diskusjonene om trening, utvikling av talenter, bredde fotballen og fotballfamilien snakker mer en man utretter. Trenere og utdannende mennesker i fotballen med lang fartstid har stadig artikler om hva som er rett og galt. Og i kvinnefotball Norge er det de samme utfordringene, uansett hvor man snur seg. Men det skal ikke glemmes at det er mye, meget mye bra, men enigheten om den samme veien, der er vi langt unna i 2016.

Et moment er at mange tror man utvikler spillerne på et landslag -dette er totalt feil, dette er klubbens fortjeneste og ikke NFF.

Det er bare å lese alle linkene jeg har lagt ved, så skjønner man at felles mål er et stykke unna fortsatt.

Resultat mål er bannlyst

I Norge som et av få land i Europa skal konkurranse blant barn og unge ikke være et tema. der skal lek og 5-5 kamper være målet. Vel og merke en god tanke og en del riktig. Men noe av utfordringen ligger i når jentene og guttene skal få lov å vinne eller tape kamper og kjenne på dette i en ung kropp.

Og hvordan skille, eller kunne utvikle bredde og topp i samme idrett? Dette sloss man om i meninger i aviser, på nettsider i artikler og meninger. Og vi har gjort det i mange år -hvor langt er vi kommet?

Vi er forpliktet til å ta vare på de som vil noe, de som ønsker å bli gode, vi må legge til rette, uansett om man er 11 eller 14 år. Men det som også er viktig, og en grunnpilar for fotball Norge er hvordan vi får slutt på 12 åringen som kommer gråtende hjem fordi hun ikke har fått mer en 5 minutters spilletid, fordi laget ønsket å vinne kampen.

Allerede her en interesse konflikt som klubber, kretser og NFF har en lang vei å gå.

Det må være lov å være god som liten, men det må også være lov å kunne gledes over idrett sin om man spiller fordi det er gøy og at man får mye rikdom gjennom fellesskapet. Ytterst få blir toppspillere, og mange av de som blir det er ikke alltid NFF som kan høste godt av eller slå seg på brystet for, men det er spillere, med trenere eller foreldre som jobber utenom fellesskapet, og det må også ses på som et viktig moment.

Å nå se NFF nå satser stort på unge jentespillere er en sann glede og det vil bety mye for fremtiden, og en jobb som må utvikles videre. Men om man ser lenger, og litt høyere på fotballpyramiden, så begynner utfordringene der jeg ser store mangler.

-I toppfotballen for alle landslag er det en meget god oppfølging, penger fra forbundet og alt ser bra ut. I Klubbene er det derimot ymse, som jeg også påpekte i en artikkel om den sportslige planen og klubbenes oppfølging til forbundets og klubbenes målsetning og planer.

På landslagene utvikler man ikke spillerne, der er det resultatene som skal og er målet. Det er i klubbene det drives utvikling av spillere, og her mener jeg NFF bommer mye. Først om man ser på Toppserien og 1.divisjon så er lite penger øremerket til spillerutvikling i Norge, sammenlignet med de penger NFF rår over, og her er virkeligheten med pengesekken og NFF i spissen en bremsekloss for talentene våre. NFF har en stor pengesekk, samtidig som de vet deres klubber sitter på verdier av spillere, som denne pengesekken/Forbundet, ikke ser verdien eller «renteøkningen» i, og dette syntes jeg er i øynefallende tragisk.

I bredde fotballen er det mye bra, men også her har vi mye å gå på. Der mister vi mange jenter da de kommer opp i 15-16 årsalderen, mest fordi de ikke har et tilbud der de bor, eller at klubben ikke ressurser, personer og muligheter- ansvaret ligger i klubben, NFF, krets og systemet. Mange regioner har ikke engang en J-19 serie eller  tilbud bak A-laget, er det rart jentene slutter!

At NFF nå går ut å «reklamerer» om satsing på jentefotballen, er god reklame, men ikke glem at denne historien og forbundets tiltak, er med på å sette de større problemene i skyggen, som jeg har nevnt her.

jentefotballturnering_ostfoldhallen
Her fra østfold og en jente turnering(foto Thomas Brekke Sæteren)

Her er noen linker om meninger/ytringer om riktig og galt, og hvordan ting bør være, hvor det er mange gode momenter og argumenter ute å går:

https://www.fotball.no/fotballens-verdier/2016/nff-tv-kjempesuksess-for-landsturneringen/

https://www.fotball.no/barn-og-ungdom/2016/imponert-over-jentesatsningen/

http://www.fotballtreneren.no/spillerutvikling/la-barna-fa-vinne-og-tape-la-dem-trene-mer

http://www.dagbladet.no/2015/06/10/kultur/meninger/kronikk/debatt/fotball/39579294/

http://basporten.origo.no/-/bulletin/show/791983_boenn-fra-en-benkesliter-i-barnefotballen?ref=checkpoint

http://www.nettavisen.no/sport/fotball/nff-innrmmer—ikke-gode-nok-pa-talentutvikling/8451931.html

http://www.vg.no/sport/brannfakkel-fra-ap-boehler-barn-maa-laere-aa-vinne-og-tape/a/10104490/

Nymark Bilde til kommentar
(foto Arne Ristesund), fr en av artiklene over…

Konklusjon uten svar

Ovenfor i linkene er det mange gode poenger og meninger om hvordan vi skal gjøre det i barnefotballen.

Jeg har selvsagt ingen fasit men her er mine korte konklusjoner på hva som kan bli bedre:

 • Fortsett den gode satsingen på å få frem mange unge jenter til å spille fotball, for å lage et bredt fundament-flott!
 • Klubber, kretser, NFF og foreldre må under alle solemerker, unngå at vi får et barn gråtende hjem uten spilletid i barnefotballen.
 • Det må, skal og bør legges til rette, der man ser at et talent er ekstraordinær, har en indre motivasjon til å bli god, legges føringer, slik at hun kan få utvikle seg videre.
 • NFF må om de skal utvikle toppspillere, fortsette i samme grad på landslagsnivå, der pengene ikke er noen utfordringer, og igjen husk det er ikke her man utvikler spillerne!
 • Der derimot NFF har store utfordringer er der talentene utvikles, i klubbene, uansett nivå og alder. Her må det ressurser og penger til. På topp plan i Toppserie og 1.divisjon, må det mer penger, mye penger til, for at klubbene skal utvikle de som allerede har vært gjennom krets system og utvikling i bredde klubber, og har talent for å bli gode.
 • Forbundet kan banke i bordet med mange gode tilltak, og det er vel og bra. Men ser man gjennom klubbene og spillerne, så er det mange ganger tiltak utenom NFF-normen som funker. Hva med å lytte eller se litt over på den andre siden av «elven».
 • Og at det ikke finnes serier, eller lag i regioner, der unge jenter må slutte fordi det ikke er kamptilbud, er skremmende!

Som sagt jeg kommer med lite nytt, men ønsker å bidra i denne debatten, som er samfunnsviktig, siden fotballen er en stor del av den Norske aktiviteten blant barn og voksne. Det jeg savner mest er alle de kloke menneskene der ute, som har gode meninger og forslag, som aldri kommer frem.

Folket må tale, NFF må lytte, og den ene veien til «Rom», går an å gås sammen…..

Bare noen tanker….Jan Reidar 15.09.16

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest