Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Toppserien 2017 blir den svakeste på mange år -flere trenere ønsker seg 10 lag!

/
/
/
348 Views

Hver sesong så vet vi at noen store gir seg, at noen forsvinner ut til større ligaer, eller går over i andre oppgaver. Men sjelden eller aldri har vi sett et år som dette, når nærmest et helt landslag av kvalitetspillere gir seg samme året -det er nesten helt ekstremt, og når også noen av våre beste forsvinner over landegrensene, så er det svært unormalt år, og noe som tyder på at sesongen 2017 vil miste litt sjarm og kanskje kvalitet, men få en større spenning.

I tillegg er et moment at 2/3 deler av trenerne er borte fra det siste året, og mange er byttet ut flere ganger på kort tid.

Toppserietrener fra Bergen vil ha 10 lag, mens Hege Riise forventet sier at Toppserien er og blir alt for ung. Jansen i Stabæk er noe mer rund og usikker på kommende sesong, og hvordan et nytt seriesystem skulle bli seende ut. Dahle i Ørn mener også 10 lag er sunt, og at unge spillere bør få bedre tid før de slippes innpå i toppidretten.

Hele 17 mer eller mindre store navn forsvinner ut av fotballen på toppnivå i Norge, og alle har vært med på å sette farge på toppfotballen gjennom mange-mange år. Når man i tillegg vet at flere av disse også har eller vært landslagspillere inntil nylig, så er det noe urovekkende. Det betyr at noen må ta opp arven etter disse, og det kan ikke gjøres på et lite terningkast, det tar tid, og da kan fort toppserien neste år bli en av de svakeste på flere år. Men fortvil ikke, det kan også bli en av de mest spennende, slik som ting former seg nå. Flere lag ser jevnere ut, favorittene kan se noe svekket ut, mens andre kan bli bedre, og medaljekampen blir tettere.

la-manga-ervik-enga
Skal Toppserieproduktet fortsette slik det er i dag, eller må det endres på noe? Her spiller Ørn mot vålerenga på La Manga(foto Knut Stenseth for Kvinnefotballmagasinet)

Stensland, Gulbrandsen, Mykjåland, Ims, Skammelsrud, Sandvei, Gardsjord og flere ville utgjort et fantastisk landslag selv i dag

Bare navnene over får hårene på armen til å reise seg, og enhver med respekt for seg selv til å skjønne at dette på en måte er trist, alvorlig og samtidig vemodig, men det måtte komme. Hadde man satt sammen de som nå forsvinner på samme lag, så ville jeg sett det laget som ville slått det teamet i en kamp. De ville også utvilsomt kjemper om medaljer i Norge, og kanskje også gull, så «ille» er det.

Tar man i tillegg til de store navnene over så kan man bare legge til Smørsgård, Ree og Bakke fra Klepp, Torneius og stor keeper Vesterbekkmo fra Røa, Stine Andreassen fra Sandviken, Ida Elise Enget fra Stabæk, og Camilla Christensen fra Vålerenga, pluss flere.

la-manga-sta-ail-ing
Ingvild Stensland en av våre største heltinner gjennom flere år, slutter sammen med mange andre store, samme året. Hvordan slår dette ut på nivået?(foto Kvinnefotballmagasinet)

Ser man på disse navna, så ville det faktisk vært et fantastisk landslag, selv i dag, som igjen viser at dette er året «da alt ble så bratt»! og hva skjer da videre med kvaliteten?

Hvorfor slutter så mange, det er det selvsagt mange ulike grunner til. Enkelte drar utenlands, noen fordi alderen innhenter de(selv om jeg mener de kunne holdt på lenger), noen på grunn av jobb og familie, eller skader. Men de fleste fordi de ikke lenger kan fortsette å kombinere toppfotball og samfunnsliv ellers, og da kommer nok en utfordring inn i de lærdes rom- hvordan stoppe de beste til å slutte i sin beste alder?

Svakere innhold

Jeg har en sterk mistanke om at Toppserien kan bli svært spennende på flere områder neste år, men også falle kvalitetsmessig. To av topplagene Avaldsnes og Lsk har virkelig byttet ut brikker, om man bruker dagens sjakk termenologi, og det er flere» offiserer» som er forsvunnet ut. I tillegg kan to-tre av utfordrerne bli sterkere, og da har vi en jevnere kamp om medaljene, for vi vet at «bøndene» til slutt kan bli det beste angrep . Dette er fortsatt noe tidlig å påstå siden vi ikke er kommet i desember enda, men tegnene er allerede klare.

Kvaliteten på de beste spillerne i Norsk liga blir utvilsomt ikke bedre, heller tvert om. Dette er beviselig med alle de som nå forsvinner. Vi får enda flere unge inn som må dekke disse posisjonene, og nivået vil dermed i første omgang svekkes.

sandviken-llla-la-manga
Tre flotte talenter i Norsk fotball fra La Manga og på Sandviken. Slippes det for mange unge til i Toppserien, fordi vi ikke holder lenge nok på de etablerte? Og de flotte representantene har selvsagt ikke noe med artikkelen å gjøre. (foto For Kvinnefotballmagasinet)

Mindre liga

Spørsmålet som da dukker opp er om Norsk fotball er tjent med en liga med færre lag, for å få opp kvaliteten på de beste, eller om man skal fortsette som nå, og dermed også gi enda flere unge muligheten på vårt øverste nivå. Her møtes flere av de lærde og har flere gode argumenter på begge fronter.

Jeg mener uansett det er en svakhet for landets beste liga at så mange nå forsvinner, samtidig som enda flere unge får muligheten. Fordelen er at noen flere unge får muligheten til å slå igjennom her hjemme, mens vi internasjonalt kan få en utfordring, på kort sikt de neste årene.

Gjenganger momentumet med en «bandy liga» i Oslo er også naturlig å tenke på, siden det per i dag vil være mange lag fra Oslo regionen, og fort kunne komme flere de neste årene. Samtidig er det også viktig å huske på at det i andre regioner også er sterke lag og utvikles spillere, så jeg er ikke overhengende redd for akkurat dette nå.

la-manga-ail-3
Colin Bell trente Avaldsnes en kort periode. Har store trener endringer i Toppserien den siste tiden påvirket kvaliteten?(foto Kvinnefotballmagasinet)

Sikre bredden i toppen

Undertegnede har i denne «gjesteartikkelen» uansett vurdert om det nå er på tide å gå ned på antall lag i Toppserien, noe jeg har vært sterkt i mot tidligere. Men dette er kanskje siste utvei til å få et sterkere Norge, selv om man ser at de i andre land som Frankrike, også går an å bli gode med få sterke lag. Er argumentet bare mer penger til topplagene, så er jeg imot, om man ikke også ser nedover.

Det bør også uten tvil være et belønnings system til de som har en sterk utviklingsarena, med ansatte gode trenere og et sterkt opplegg, og dette bør gjelde både på nivå en og to, uansett modell.

Skulle man tenke i disse baner, er det første man må få i havn i en ny organisasjon, en sterk bredde under toppen, der ikke bare pengene går til de beste lagene. Det må sikres gjennom et system der 1.divisjon bli en topp arena, som får gode levevilkår gjennom sitt arbeid med å utvikle lag og nye Norske toppspillere, for de kommer ofte nedenfra og ikke fra topplagene, og nettopp det må man ha godt i mente, når man diskuterer dette viktige temaet.

Trener nivået i Toppserien er ikke imponerende

Jeg er blitt skremt over nivået i toppserien nå, når man ser på trener utviklingen. Bare i 2016 byttet flere lag trener, mange erfarne er forsvunnet, og man står igjen med flere uten stor erfaring, samtidig som det også blant assistenter ser veldig uerfarent ut.

I dag er det kun Geir Nordby i Røa, Øyvind Nordtveit i Sandviken og Thomas Dahle i Trondheims Ørn, som har mange års erfaring, samt Hege Riise som har lang erfaring, men skal for første gang ha hovedansvaret. Andre har kun få år bak seg, mens andre er helt nye i dette gamet.

Jeg kjenner til flere sterke trener navn i Norge, fra herresiden i Norsk fotball, med gode papirer, som aldri er nevnt eller diskutert, som jeg vet om, og står uten jobb. Og når man da ser at klubber i høst har vær ledet av trenere som ikke har større utdannelse en undertegnede, så er det ikke bra. Jeg sier ikke disse ikke har vært gode nok, tvert om, men det er et av sykdomstegnene på at noe ikke er helt som det skal være.

la-manga-16-trenere-roa-ail
Geir Nordby i Røa, har utvilsomt det største navnet i Toppserien, når man kommer innpå trener status!(foto Kvinnefotballmagasinet)

Øyvind Eide er borte, Monica Knudsen er borte, Tom Nordlie forsvant, vi hadde inne Colin Bell, David Brocken, Palmason er borte fra Klepp mfl de siste årene.

Tre sterke kvinner står igjen i Toppserien med Cecilie Berg Hansen i Kolbotn, Hege Riise i Lsk og Vanja Stefanovic i Stabæk, som trenere. Tre lag som alle sikter på topp plasseringer og medaljer, og de skal bli målt utfra deres kvaliteter og ikke kjønn, for det blir helt feil. Jeg liker ikke kjønnsrollen hverken som dommer. trener eller leder, for det er uansett kvaliteten som betyr noe, ikke kjønnet!

Trener jobben den kommende sesongen bør være en interessant sak å se på i alle klubber og for Norsk utvikling, for de som stiller diagnosen på Norsk kvinnefotball i fremtiden.

Jeg mener til slutt av vi har et utrolig spennende år foran oss, med en jevnere serie som vi sjelden eller kanskje aldri har sett før. I dag skiller fire lag seg ut i toppen, før man setter punktum med spekulasjoner i mars, mens de andre kan per i dag havne hvor som helst. Lsk, Avaldsnes, Stabæk og Røa skiller seg ut, men som vi alle vet, det er lite som forandrer seg fortere en i fotballen…..

10 lag sier en toppserietrener

Arna Bjørnar trener Morten Røssland som har det laget med flest unge spillere sier følgende på mine spørsmål om nivået neste år, om kvalitetstempelet med så mange unge, og at serien bør minskes.

– Toppserien neste år kommer utvilsomt til å bli jevnere neste år, og det er rett og slett forde flere av de bedre lagene er betraktelig svekket, sier Røssland på telefonen. Videre sier han -det ikke er bra for kvinnefotballen at så mange unge må brukes i toppserien. Et eksempel på i år er når Lsk bytter innpå en landslagspiller, så må jeg sette innpå en 15 åring, mer trenger jeg ikke å si.

-Jeg mener også at Toppserien bør slankes ned, og jeg ville gått for 10 lag, siden 8 bli for drastisk, mens 12 i dag er for mye, avslutter Arna Bjørnar treneren på telefonen.

la-manga-ab-trener
Arna trener Morten Røssland mener at det er et svakhetstegn at så mange unge slippes til på dette nivået, men faktum er at det ikke er så mange å velge mellom(foto Kvinenfotballmagasinet)

Hege Rise Lillestrøms nye hovedtrener sier følgende til magasinet:

– Toppserien blir utvilsomt jevnere fordi flere av de etablerte nå slutter, og vi får en mye yngre toppserie. Hun forteller også på telefonen at så mange unge slipper til på vårt øverste nivå, og det ikke er bra. -Det er ikke sunt for toppserien generelt og vil naturlignok gjøre den svakere. Jeg emner også at antall lag må ned, og ser for meg en modell, hvor minst to lag må bort. Dette for å øke nivået, og få flere arenaer der de beste lagene møtes, avslutter Riise fra Romerrike.

Serieforeningen og Stabæk guru Richard Jansen:

– Jeg syntes ikke det er for mange unge 16-17 åringer, og i tidligere sesonger har vi vært mye yngre en det ser ut nå, så det argumentet blir litt feil, forteller han. Nå svarer jeg kun på vegne av meg selv, men skal man se på en endring av antall lag i Toppserien, så må man først og fremst ta utgangspunktet i helheten på de tre øverste nivåene.

På spørsmål om det blir en jevn 2017 sesong, så er Jansen mer usikker en de to foregående, og mener fortsatt at det kan bli et topplag, med tre-fire jagende bak, men Jansen er ikke skråsikker her, forteller han på telefon fra Bærum, i en sesong som uansett blir spennende, allerede fra nå av med spillerlogistikk.

Dahle fra Ørn: 10 lag

-Jeg mener det ikke er sunt for hver enkelt utøver i toppserien, som er unge, å slippe for tidlig inn i toppidretten uten å ha god nok ballast. Små innhopp og en god utvikling er det beste mener jeg. Stammen i et toppserielag, i vår øverste liga kan ikke ha en for mange unge med, det vil forringe kvalitet og erafing, uten tvil, sier Ørn treneren, som legger til at talentene er utrolig viktige, men at deres debyer ofte kan komme litt for tidlig.

På spørsmål om 8-10 eller 12 lag i toppserien sier han kontant: -10 lag, mener jeg er det beste utfra slik situasjonen er nå, uten at jeg skal gå inn på alle begrunnelsene, forteller han på en kort telefon fra Trondheim.

PS:Jeg prøvde også å få kontakt med Solveig Gulbrandsen som er spillerutvikler og nylig avgått spiller i Kolbotn, for en kommentar, men hun var ikke tilgjengelige før artikkelen gikk i trykken.

 Jan Reidar   28.11.16

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest