Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

Vurderingene før Kolbotn vs Lsk -med terningkast på spillerne som viser hvem som er favoritten!

/
/
/
317 Views

En av årets gobiter i Norsk fotball spilles på Sofiemyr, når Kolbotn tar imot Lsk til semifinale i Norgesmesterskapet. Et lag med stor suksess de siste årene på seierspallen, mens det andre laget har suksess med å utvikle å sende bort flere toppspillere de siste årene. To klubber med et noe ulikt utgangspunkt er det som møtes, i det som bør bli god underholdning når Nilssen, Nordlie, Klaveness og Olset, fra NRK, skal geleide oss gjennom kampen

Lsk er som alle skjønner favoritter i dette oppgjøret, og jeg har sett litt nærmere på hvorfor i denne artikkelen. Når man vet Romeriks-laget har seks spillere på landslaget, tre forsvarspillere, to midtbanespillere og Norges beste spiss, og legger man til en Lene Mykjåland som har sagt stopp til høsten, så skal det være klasseforskjell.

Men dette er en enkelt kamp, og alt kan naturlig nok skje i fotballen. Kolbotn greide tross alt 1-1 mot Lsk i første serierunde, der Tonje Pedersen i siste spilleminutt faktisk burde sendt Lsk hjem med årets eneste tap, da hun var alene med Lsk keeperen. Her er min vurdering om hvem som møter Røa i cupfinalen.

kolbotn-29spo_26-39-img_6320
Det blir skikkelig med dueller. også som i vårkampen(1-1) (foto Østlandets Blad)

Kvinnene er sjefene

På benken i dette oppgjøret er det fire trenere som har hovedansvaret, og alle har spilt toppfotball på høyeste nivå, der også en av de holder koken enda. Solveig Gulbrandsen er spillende trener i Kolbotn og har tidligere Kolbotn spiller som hovedtrener, sammen med hovedtrener Cecilie Berg Hansen men lang fartstid som spiller i klubben. På motsatt side så finner vi ringrevene Monica Knudsen og Hege Riise, som ikke trenger mer omtale de heller(se foregående artikler). Men artig lell, to av de beste klubbene i Norge ledes av fire kvinner, og jeg kan kun se Knut Norem som Sportsjef i Kolbotn, som har noe han skulle ha sagt i disse to lagene, av menn!

kolbotn-229spo_09-39-img_6123
Spillende trener Gulbrandsen, her i duell med tidligere KIL spiller Sønstevold er en av fire kvinnelige trenere i denne kampen(foto Oblad)

Forskjellen for Knudsen vs Berg Hansen er at førstnevnte kan fortsette slik de pleier å spille, starte maskinen, for å så la den gå på det turtallet som klubben er kjent med. Berg Hansen vet hun møter et bedre lag en sitt eget, og må finne på noe meget lurt om en cupfinale, ja genistreker, for å slå ut de doble regjerende mesterne. Nå greide KIL 1-1 i vår, men det var på en dårlig ujevn bane, og maskinen til Lsk hadde ikke til da fått det riktige drivstoffet, nå møter hjemmelaget noe helt annet. Men Berg Hansen kan og skal ikke undervurdere sine egne, for hun har kvaliteter i laget som er gode nok til å gi Lsk kamp, hun må bare finne frem den riktige medisinen og de riktige føringene til spillerne. Da kan Kolbotn overraske, for de kan vinne en av ti slike kamper, og dette kan være den tiende!

For Skammelrud og co er dette som å gå ukentlig på kino å se den samme filmen om igjen, de er kjent med slike viktige kamper, har rutinen og fordelen med at de ikke har de samme nervene før kampen som Kolbotn, som sjeldent spiller slike kamper.

Nerver bør heller ikke Kolbotn spillerne ha, de vet de er underdogs, og de har intet å tape, og treneren trenger neppe holde noen motivasjons-tale i garderoben.

kolbotn-lak29spo_18-39-img_6246
Skammelsrud og lsk i førersetet også i denne kampen?( foto Oblad)

Slik vurderer jeg lagene mot hverandre og starter i forsvar.

Kanskje den lagdelen der de to lagene er mest jevne om man ser på totalen. Litt uvirkelig fordi at Lsk har Sandvei, Moe Wold og Skammelsrud på landslaget, mens Kolbotn har ingen, utenom deres finske keeper Valimaa.

Men det som gjør at jeg mener de er mer jevne en øyet kan se, er at Kolbotn nesten i hver kamp må øve og kommer i forsvarsposisjoner. Dette opplever Lsk svært sjeldent og vi vet ikke hvor gode de er bakover, før de er ute i Europa. Offensivt har Lsk to backer i toppklasse, som elsker å komme fremover i Wold og Sandvei, og de skaper mye overtall på kantene, og dette vil KIL få trøbbel med, om de ikke har gjort hjemmeleksen.

Mitstopperne vil jeg nesten måle som like gode, der Gausdal har mange egenskaper som gjør at hun ikke er langt bak Skammelsrud Lund. Elvebakken ble kastet inn i toppserien da Bratberg Lund ble skadet, på venstrebacken i vår. Der har hun vokst seg bedre og bedre, og i morgen får hun virkelig testet seg, når Moe Wold, Sønstevold og Herlovsen angriper den siden.

Høyrebacken vurderer jeg ikke, bare skriver fakta, om at hun i likhet med Moe Wold er den klubbspillere på banen med flest kamper for laget sitt. Hun har flest kamper, flest år for Kolbotn og er inne i sitt syvende år. 2 mål i år og 11 assist og 25 av 25 kamper er fasiten til Liane.

kolbotn-llll29spo_04-39-img_6069
Her scorer Liane mot lsk i vår, sitt tredje mål mot Lsk på tre år. Her mot Skammelsrud(foto Oblad)

Totalt er forsvarene like gode, men de møter ikke de samme utfordringene i kampene, der lsk forsvaret ofte har rolige dager, må KIL ofte ut i krigen, som i denne kampen. Jeg mener Keeper Valimaa med en god sesong i år, er per nå, en bedre keeper en McNulty, og har også mye mer å stå  med. Her er karakterene:

        1 Siiri Vilhelmiina Valimaa   (5)

       2 Ina Gausdal Kaptein       (5)

 

Med andre ord meget jevnt om vi ser på mine uhøytidlige karakterer, der 18 mot 22 er så å si likt med tanke på en karakter i minus.

Midtbanen

Her er mye kvalitet på begge lag, der det oser klasse lang vei av mange spillere. En dronning som snart forlater vår kjære sport. Mykåland er i mine øyne i egen klasse. Bak henne er det mange som følger på, men ikke i samme klasse. Spitse, Sønstevold, Haavi, Gulbrandsen og Sævik er alle navn både i den ene og andre enden av alders skala, utvikling og andre relasjoner. Men fellesnevneren for disse er at de er herlige fotballspillere på et høyt nivå. Ta med en Spord som kom fra Sandviken, og lærte seg Lsk ABC-en, på en to tre, på en imponerende måte.

Sævik som på sitt beste med tro på seg selv kan lure, utfordre og gjøre det meste mot hvem som helst også Lsk, og har en x-faktor som kan gi KIL muligheten. Mindre støttepasninger og tørre å gå rett vei, tross om hun mislykkes, så kan hun bli en nøkkelen til en evetuell stor overraskelse. Å skrive mer om betydningen til Mykjåland, eller hva Haavi kan og kommer til å vise oss, eller hva en Gulbrandsen kommer med, blir smør på flesk. Axon hos KIL er en duellspiller, og blir viktig i luftrommet, hvor andre ballene for hjemmelaget også blir et moment om de skal slå favoritten.

Begge lag liker å holde på ball, bruke ulike måter å angripe på, om det er langs kantene, gjennom midten, på oppspill eller når de snur spillet. Forskjellen er at Lsk gjør dette i 50 km i timen, mens KIl gjør det i 30 km, da er det forskjell.

kolbotn-lsk29spo_33-39-img_6403
Blir det ny Lsk jubel på tribunen(foto Oblad)

Midtbanen med terningkast:

4 Rachael Louise Axon  (4)

Her ser vi noe av forskjelllen, om man skal ta mine terninger seriøst. Kolbotn ender opp på 22 poeng, mens Lsk får 25 og flere plusser. Midtbanen til Lsk er rett og slett bedre, har mer kontinuitet, og kan variere mye mer.

Spissene

Når jeg har satt det opp slik at det er 1-4-5-1 på begge lag, og vi ender oppmed Kemppi og Herlovsen i sammenligning, så blir det litt urettferdig for den finske spissen. Med sine 7 mål, som er bra i toppserien, når hun ikke Herlovsen til knea en gang. Nå skal det sies at Herlovsen også scorer mer mål, siden hun spiller på et lag med mange bedre medspillere.

Denne duellen er ikke så reell, det som er mer relevant, er hvordan Kolbotn forsvaret skal stoppe Herlovsen i boksen eller i bakrom. Skal de greie det, må de først nekte Mykjåland å strø pasninger. De må nesten «kvinnemarkere» henne ut, om det i det hele tatt er mulig. De må også stoppe kantene, og backene til å komme i overtall og få slått innlegg, noe Lsk er gode på. Greier de ikke dette kan det bli stygge siffre på Sofiemyr. Både Sandvei, Haavi, Moe Wold og Sønstevold på nektes å komme end til sidene. Der får Elvebakken og Liane hendene fulle og er avhengige av at Thun og Andersson er med på den defensive biten.

kolbotn-29spo_21-39-img_6276
Marit Sandvei en av Norges beste venstrekant spillere(foto Oblad)

28 Juliette Mikaela Kemppi  (4)

 9 Isabell Lehn Herlovsen  (6)

Totalt ender jeg på at Lsk får 53 poeng, mot Kolbotn sine 44 poeng. Dette syntes jeg gjennspeiler styrkeforholdet mellom lagene. Jeg prøver med beste evne å se dette fra et «hjerne» ståsted, og ikke med hjerte, der jeg naturlig nok har noe «Kolbotn blod» i årene, noe de fleste også vet. Men jeg håper de ser at jeg prøver å være mest mulig nøytral….

Men jeg tørr dette, gå ut med meninger, vurderinger, som i denne og den andre semifinalen, og mange andre ganger. Da får jeg litt kjeft, fordi jeg synser og skrabler for mye. Men siden ingen andre i Norge ser så tett på lagene, så tåler jeg kjeften, og lar det være slik!

Derfor slipper jeg å sykle til Oslo

Kampen tror jeg fort kan ende med at det blir lite spenning, jeg håper jeg tar feil både for publikum og undertegnede. Får Lsk kampen inn i sitt spor, det de er meget godt kjent med, og ikke Kolbotn har noen mottrekk, da blir det tøft for hjemmelaget. Kolbotn har intet å tape mot de doble mesterne de siste to årene og må bare fyre på med de kvaliteten de har. Sævik og Gulbrandsen er nevnt med sin kreativitet, Axon duellsterk og god i lufta, Gausdal god i lufta begge veier, og Liane med døbballer som ikke står tilbake for noen andre. I tillegg må Andersson, Thun og Kemmpi, eller Pedersen om hun spiller, løpe og jobbe mer en de noen gang har gjort i sin fotball karriere.’

kolbotn-29spo_31-39-img_6392
Norges beste spiller, vil prege kampen i morgen(oblad)

Jeg elsker å se Havvi brillijere, når hun, Mykjåland og Herlovsen kombinerer, Moe Wold som kommer seg til dødlinja, Spitse som setter inn en takling og går på overganger i hundre. Lsk på sitt beste er meget god underholdning, og jeg håper Kolbotn er med på leken, når NRK skal sende kampen og vise oss det beste i Norsk fotball.

Og sykkelturen til Oslo, om Kolbotn vinner, føler jeg meg fortsatt trygg på. Men skulle noe annet skje, får jeg lite tid til skriving i høst, noe som kanskje er like greit 🙂

Sofiemyr stadion

Kampstart 1300

Dommer: Tove Marie Tanstad

NRK sender fra 1250.

Jeg ønsker begge lag lykke til, der jeg håper jeg overlever kampen med mitt engasjement, som ikke alltid er enkelt med ei datter involvert i kampen. Men jeg kan ikke akkurat slutte med dette av den grunn, og håper de fleste ser gjennom fingrene med mine meninger til tider og at det er et faktum.

Jan Reidar, 10.09.16

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest