Oh Snap!

Please turnoff your ad blocking mode for viewing your site content

img

YTRING: Norsk fotballs virkelige sannhet og problem – Magasinet oppsummerer en trist uke!

/
/
/
1284 Views

Noen tror jeg elsker å være negativ og nyter hver bokstav når jeg kan skrive noe slemt eller «finne på noe minus» om fotballen. Men er det ikke slik at man tukter den man elsker -som det står i et mer kjent manus en mitt. Men la meg oppsummere kort i en setning om de siste dager i en ytring: 

En NRK skribent gikk ut med å si at «herrefotball var ut og kvinnefotball inn» denne uken, treneren og kretslag J15  møtte 11 fotballproffer fra Vålerenga i Toppserien oppe i Harstad, vi fikk nesten se alle de lovede kampene på stream fra Dagbladet, og topplagene imponerte med «fantasy» fotball denne runden. På toppen av alt takker jeg Norsk Tipping for sponsingen av de 5 neste ferieturene mine, siden oddsen i kvinnefotballen denne gangen var snillere en den snilleste mann med hvitt skjegg, noen gang kunne ha fantasi om.

Ironi og sannhet rørt sammen i en og samme røre, og når man da kan legge til mye annet jeg har kommet over de siste dagene så skjønner jeg at vi sliter i Norge, eller sliter er det få som gjør, men med hobbyen vår mener jeg -fotball!

Kankje på tide å ta av oss «Nisselua» her illustrert med Andreia, etter Avaldsnes sin scoring mot Røa. Avaldsnes har evnet å tenke utenfor boksen, til glede og ergelse. Men jeg tror vi trenger noe annerledes på flere områder nå(foto Thomas Brekke Sæteren)

 Hvordan nå ut til publikum? -medier

 • Der er jeg den første til å innrømme den største feilen man kan gjøre, ikke sammenlign eller kritiser det norske herrlandslaget eller klubbfotballen, på nivå. Det har jeg gjort opp til flere ganger tidligere og fått alt i retur.
 • Nå greier NRK å fyre opp under den tørre veden, i en artikkel og ytring ( https://www.nrk.no/ytring/glem-landslaget-1.13542954 ), og som amatørskribent så ser selv jeg at det er om ikke billig journalistikk så blir det feil, med tanke på om dette er for å gi jentene et løft. Dette får man heller ikke publikum av!
 • Ei heller, når man etter serierunden i går, greier å få en flott overskrift på NRK sporten, så får man noe om selve sporten, etter kampen mellom Røa og Avaldsnes(3-3). Jeg gleder meg til å gå inn å lese saken om kampen og runden, en ekspertuttalelse og noen som kan noe – men neida kun fakta og noen enkle få setninger: ( https://www.nrk.no/rogaland/luanas-sene-scoring-sendte-avaldsnes-pa-tabelltopp-1.13545288)
 • Jeg skal ikke ta æren for å sammenligne meg for mye med Røa trener Geir Nordby. Men han sier mye, er tydelig, meget lydhør og er ikke redd for å si i fra, som meg på andre måter. Kankje lytte, se eller snakke om andre løsninger i Norge nå?(foto Thomas Brekke Sæteren)

Opplysninger, kunnskap og informasjon gjenspeiler ofte også en viss bevegelse i folket, der man lar noe flytte på seg i interessens makt. La meg ta et lite eksempel:

 • Norsk Tipping sendte meg og noen få til himmels før denne runden. Det gjaldt også andre spillselskaper. Før kampen Medkila mot Vålerenga, så kunne man spille på følgende odds; 2.10 til Vålerenga borte med handicap 2-0 til Medkila(!?). «Erre mulig» tenkte jeg, her må jeg holde kjeft å komme meg i banken. Så gjort og slik spilt.
 • Enklere penger har jeg aldri tjent, og fordi om det «kun» var noen titalls tusner, så var det kanskje noen få andre som satt med fakta før kampen, som tjente hundretusner på denne kampen på Norsk Tipping eller hos andre selskaper. Jeg sendte ut «OBS» varsel på Facebook siden min, på forhånd.
 • Kaptein og stopper Alexandria, sto i mål i gårsdagens kamp mot Vålerenga. Deres spiss og proff McCarty er skadet en stund. Linaker er ute, Louise Normann og en spiller til sto over med røde kort, trener Huagenes (47) var klargjort for kamp og spilte i cupen i midtuken, og de hadde igjen kun «konfirmanter», på banen. Og dette hadde få eller ingen fått med seg, på vårt øverste nivå i Norge? (foto Medkila)

Poenget mitt her er opplysningene, kunnskapen og interessen rundt toppkampene i toppfotballen. Den finnes ikke!- Kan noen fortelle meg et sted der jeg kan lese noen eksperters dom før og etter en serierunde i kvinnefotballen? -finnes hun eller han, så vil jeg snarest snakke med vedkommende.

Når selv tippeselskapene ikke har fått med seg at Medkila stiller med treneren på 47 år(unnskyld Margunn), og en gjeng som står til konfirmasjon denne våren, skal spille mot proffer fra Vålerenga. Når dette skjer uten at noen har fanget det opp,  da har etter min mening fotballen et opplysnings problem, og medier som ikke har noe annet å skrive om en fakta, etter kampene. jeg må si jeg er litt småsjokka, men også glad for at kontoen min aldri har sett så sterk ut, og det er ikke på grunn av flaks eller fortjent lønn…

Så til en annen brannfakkel

 • Om man baserer seg på rundens kamper og dens innhold så kan man si at Toppserien er meget jevn i år og at 12 lag er et greit antall i Toppserien. Jeg er helt enig i det første, og er en av få som faktisk kan mene noe om det, kan det se ut som, skal man tro stillheten. At alle de som lå i toppen «kun» greide uavgjort mot lag lenger ned på tabellen er kjempebra for spenningen fremover, men sier også noe om nivået.
 • Man kan også legge til at to av topplagene Stabæk og Avaldsnes både kunne og hadde nesten fortjent å tape mot Arna Bjørnar og Røa, da sier det noe mer. I tillegg har Vålerenga og Avaldsnes, og delvis Lsk nå, brukt masse penger i «kvinnefotball-land» vel å merke, på å hente spillere. Men har noen blitt blendet, har nok gått av hengslene etter fantastisk spill av disse lagene? -tvert om så langt er min fotballmessige vurdering.
 • Vi må etter min mening endre seriesystemet, for å få opp nivået og ikke minst interessen, er min brannfakkel nå. Jeg skal ikke utdype det mye her, siden det ville blitt for mye, men fatte meg i korthet. Og til alle dere på Bryne, i Arendal, Grimstad, på Kaupanger, i Harstad, Alta og i Steinkjer, og resten av Norge, det er til fotballens beste, kanskje?!
 • I dag er det alt for enkelt for en 15-16 og 17 åring å spille toppfotball, det er en stor utfordring. Da kan man gjerne se til herrene og høre de si «han er bare 23 år gammel». En alder flere i toppserien slutter å spille fotball. Legge til at det alltid er unntak!
 • Kutt ned antall lag, sats hardere, gi mer penger til få klubber, og gi de beste og nest beste de beste tilbudene. Ja det er tøft å lese for mange, men Olav Tufte eller Marit Bjørgen kom ikke til sine medaljer når de var orange russ, og de hadde de beste å jobbe seg oppover mot og med.
 • Elisabeth Terland fra Klepp er kun 15 år, fyller 16 i slutten av mnd. Hun ble matchvinner for Klepp og ble heltinne på Jæren. Hun er en av ytterst få på denne alderen som kan ellers bør få muligheten på dette nivået som 15 åring. Det ville gitt forsiden i Bild eller BBC, om så skjedde i deres land….13 åringen har lov å spille i Sverige, men 16 åringer er sjeldent-til ettertanke(foto Jærbladet)

Litt tilbake til Medkila kampen, og det er igjen ingen direkte kritikk til klubben, trenere, ledere eller spillere, som tross alt i mange år har produsert utallige talenter. Men hva tror dere Jesper Mathisen ville snakket om i TV2 studio, om et lag i Eliteserien ikke hadde reservekeeper, måtte sette Kjetil Rekdal ut på banen mot Kjetil Whæler, og bruke spillere fra G15 laget? Igjen ser jeg til herrefotballen, men dette for å illustrere at vi har noen utfordringer.

Og hva når 192 mennesker møter opp å ser de tripple mesterne Lsk i lokal oppgjør mot Kolbotn? Er det tilskuertall vi snakket om da jenteløftet kom i 2008, da målet var 1000 i snitt per kamp. Snittet i Toppserien er nå på 215. Vi må glemme jenteløftet, og som Hege Jørgensen sa til meg for kort tid siden, lederen i Serieforeningen, -«glem nå jenteløftet og det som skjedde for flere år siden». Og hun har rett, men skal vi videre, må vi unngå å gjenta våre feil, mangler og se hva vi kan gjøre annerledes, eller nytt i fremtiden. -Mangler man vyer?

Vi ser også sportslig at det nevnte Harstad laget sliter, men det gjør også Grand Bodø i nuet, og er store dumpekandidater i øyeblikket. Men så er heller ikke nivået større en at de lagene faktisk også har skapt trøbbel for topplagene. Spørsmålet er da, er det fordi bunnlagene er gode, eller topplagene dårlige, eller nivået for dårlig? -jeg lar spørsmålet henge i luften.

Jeg tror at løsningen fremover er en mindre toppserie, med ukentlige sendinger av riks-tv for interessen, en elite gruppe, som også får midler til å utvikle seg, med sine begrensinger på å hente bare proffer utenfra mm. Det bør også være en 1.divisjon som i dag ser ut som toppserien, med fast streaming, gode premisser for utvikling av talenter, der våre yngste kan utvikle seg før de kastes ut til de beste. Overføringer av penger må ligge på det samme som toppserienivå nå. Strukturendring, tilførsel av penger, klubber som må jobbe annerledes og et Tv/streamings opplegg som fenger publiken

 • Det betyr
 • – Kanskje større medieinteresse, bedre utvikling av våre aller beste også i voksen alder, våre yngre får et nivå som er tilpasset deres nivå og får rett utvikling.
 • -At jeg får et helvete fra distriktene, for i det hele tatt skrive dette, når man er bygde gutt så strider det mot sin natur, og jeg vil og kan skjeønne dem. Men her tenker jeg ikke på mitt og naboens beste, men på det beste for Norsk fotball. Her må vi ut av glasshuset, ikke bare se til nabolandene, men kanskje finne opp kruttet på en annen måte- jeg aner ikke?

Ansett en spaltist

 • Hvorfor ansetter ikke Serieforeningen, fotballmedia og NFF, en uavhengig spaltist som følger kvinnefotballen tett hver eneste dag, som kan gi publikum oppdateringer på hva som skjer rundt i fotball Norge? Noe hun eller han eller dem, kunne gjort også i et nytt system, der kanskje media fikk god informasjon og riktig informasjon- isteden for ingen informasjon!
 • Det er mye jeg ikke skal og kan skjønne, men det er åpenbart mye jeg også skjønner, som jeg skjønner andre ikke skjønner……om dere skjønner.

Jan Reidar, 05.06.17

 

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest